2021-12-07
翠苑餐廳我諗住喺石硤尾嘅朋友對呢間餐廳到一啲都唔陌生,因為呢間餐廳開係石硤尾好多年,而且可以話係石硤尾最大嘅茶餐廳,佢哋入面啲菜式🍱包羅萬有,中式🥢西式🍴噏得出都有。紅酒🍷雜菌🍄肉眼扒🥩拼豬扒🐖$70:估唔到一間街坊茶餐廳都有扒房質素嘅食物,個紅酒🍷雜菌汁非常之香,肉眼扒🥩質素出奇地高😋,冇咩筋,而且好滑,豬扒就正常味道。個扒餐仲要跟餐湯同嘢飲最後仲有甜品送,舊式扒房就係咁樣,竟然喺茶餐廳可以食到一模一樣。羅宋湯🍲:同出面真係唔同,又大碗又足料,甜酸味適中,好耐冇飲過咁傳統嘅羅宋湯🍲。忌廉湯🫕:好滑好creamy,仲有好多蜆肉,好好飲。日式燒鰻魚炒飯🍚$74:估唔到咁大碟,鰻魚粒超多,而且炒得好乾身,粒粒分明,粒粒金黃。潮州蠔餅🌮$68:炸得非常之金黃,而且好多蠔仔,好香脆,配埋魚露簡直係絕配😋。重慶麻辣雞煲🐓$98:個麻辣雞煲🐓用瓦煲上,風味十足,麻辣香而不辣,啲雞好滑一啲都唔鞋,仲吸收曬成個麻辣味嘅精髓,剩係d汁都夠我餸飯。總結:食咁多樣嘢加埋都係三百蚊左右,真係超級抵。😋😋😋😋😋
忌廉湯🫕:好滑好creamy,仲有好多蜆肉,好好飲。
總結:
食咁多樣嘢加埋都係三百蚊左右,真係超級抵。😋😋😋😋😋