2010-12-01
星期日的晚上, 老婆提議去荃灣廣場的可燒食飯, 因為之前食過一次, 覺得都算滿意. 去到時不單只唔駛等位, 入面仲有大把空枱, 真奇怪, 唔知是不是因為當晚是某劇集大結局的原因, 所以大家都回家去了.由於很肚餓的關係, 所以大家都點了石鍋飯, 分別是上次食過的泡菜豚肉石鍋飯和未試過的蒜片牛肉石鍋飯, 另要了一碟串燒帆立貝. 石鍋飯的飯真的幾好, 啲飯好香, 而且因為個鍋夠熱, 所以有飯焦, 但啲飯焦又唔會太硬, 脆脆哋好好味. 但啲餸就差些少, 豚肉飯同上次一樣, 都是份量極少, 唔多見有. 而牛肉的份量就比較多, 不過老婆說唔夠香味. 而個帆立貝就唔多得, 話係串燒, 但食落唔多太有串燒的味道, 而且唔夠鮮味, 一般啦!食了120多元, 唔可以說太貴, 味道上就可以用過得去形容, 都會再來, 不過唔會經常囉!