2019-01-06 1390 views
放假就可以唔駛成日去D去開既地區食飯🥳今日星期六我地就諗住去行下沙田,所以行街之前就諗住去坐馬鐵去馬鞍山搵下食。聽阿妹介紹呢間專飲手工啤酒🍺的餐廳不錯,所以就趁放假黎試下。喺石門站一出其實就係京瑞廣場,所以好快就搵到餐廳。而且估唔到而家呢頭都好多人,食肆好多,好多都係啲快餐茶餐之類,或者粥粉麵🍜既舖頭,所以幾驚喜喺當日有呢間bar-restaurant。呢間餐廳真係幾靚,尤其係個bar,樓底又高座位都好闊好舒服。不過因為喺返沙田區,lunch set價錢又好親民🥳除左有lunch仲見佢咁大個bar咁多啤酒🍻就問下店員,佢就同我地介紹左唔同種類既手工啤酒😯一睇個beer list真係好多選擇!除左有特色手工啤,咁亦都有大牌子既生啤,任君選擇。先點左兩個啤酒🍻嘆下,男友揀左支叫雷工啤,個酒樽好吸引,但入口就唔似個名咁man,果味同麥味各一半,對男友黎講酒精唔太重,但中午剛瞓醒都係啱飲啲唔太勁既啤酒🤪我就揀左個叫 Jade Rabbit🐇,冇法,兔人揀兔仔🤣🐰🥰反而呢隻個果味冇咁出,好滑得黎個酒精度都高少少、泡既比例都唔錯,而且就咁聞都幾香,幾得意👏🏼🤩Lunch set我地就揀左一個ris

Thunder  God  Ale
Jade  Rabbit

Lunch set我地就揀左一個risotto同一款burger🍔跟個餐我地兩個都揀左湯,店員介紹係周打魚湯。
廚師推介餐湯

跟湯配上蒜蓉多士,個湯有少少可惜係唔夠熱同埋比較淡,好彩配既海鮮料又好十分,加返分。除左有隻大青口之外仲有蠔肉,蠔味都幾鮮。蒜蓉多士🍞都好香脆,如果再熱少少會更好😛
海膽汁帶子海鮮意大利飯

海膽汁帶子海鮮意大利飯賣相幾靚🥰三隻帶子係半熟,所以食落口又唔會太彈牙,仲好香軟,又好有鮮味🌊😋😋海膽汁味濃,真係有幾重海膽味,同risotto都幾夾,而且仲有微微香草🌿味令到兩個海鮮之間都仲有一點清新感。飯入面都仲有青口,大隻又鮮味😋反而我覺得其實唔駛咁多汁仲好,因為汁多令到有少少似湯飯😂好彩個意大利飯口感都幾好,唔會太淋,但真係好飽肚,食左一半都好飽,好彩有男友執埋手尾🤣
至尊煙肉鮮蝦堡

而男友的至尊煙肉鮮蝦堡仲勁,成個漢堡有成6-7吋高😱🍔真心足料!首先個包烤得好香好脆,中間有煙肉、原隻蝦🦐肉,仲有塊炸蝦堡、然後仲有酸菜、蕃茄🍅、洋蔥等等,大到有啲無從入手🤣😂樣樣材料都新鮮同香脆,而且個醬都好食!至於薯條🍟都好有驚喜,薯味好足,面頭脆但薯心夠粉,似係自家製!平時怕熱氣都唔會食哂成份薯條,但今次真係忍唔到口😖😋大滿足!阿妹果然冇介紹錯👏🏼😛
2019-01-05
$160 (Lunch)
Thunder  God  Ale
Jade  Rabbit