2022-12-11
今日同媽媽去石門探朋友,晚飯媽媽想食中菜,於是我帶她去沙田石門Marriott Courtyard 酒店1樓中式酒樓譽宴.星海薈 。高級華麗的裝修,侍應友善的款待,睇睇餐牌發現呢度招牌菜係白胡椒蟹,價錢也非常合理。餐前小食冷盤黑白木平,用上芥末醬混合麻油,開胃小食。招牌白胡椒蟹🦀$598,佢哋選用肥大厚肉的大肉蟹,用白胡椒香蔥炒焗,鐵板上枱,再倒下醬汁,香味撲鼻。肉質非常厚,廚師輕輕壓碎蟹殼,令醬汁注入蟹肉,非常鮮味。雪梨無花果花膠燉湯$68, 呢個天氣最啱飲,媽媽話雪梨無花果非常滋潤對身體又好,花膠唔使講都知養顏滋陰補身,味道清甜不含味精。鹹魚雞粒豆腐煲$138,天氣凍凍地,梗係食煲仔菜,豆腐煎香,雞粒嫩滑,淡淡鹹魚香味,送飯一流,非常開胃。媽媽食得好開心,仲話下次想試下佢哋秘製瓦罉蔥油雞,我見到張相都流晒口水🤭
餐前小食冷盤黑白木平,用上芥末醬混合麻油,開胃小食。