2016-06-01 224 views
去食韓國野,點可以唔食石頭飯? 於是今次,我就食左個雜錦雞肉石頭飯。一坐低,先飲啖熱茶,暖下過胃,然後就抱住期待既心情去等待雞肉石頭飯。上枱個陣,馬上感受到石頭碗的迫人熱力,為防痴底,我拿拿臨撈勻啲飯,汁,同配料。佢既汁呈微橘色,配料有雞肉,胡蘿蔔絲,翠玉瓜,豆芽等等,撈既時候不斷有熱氣冒出,好似炒緊飯甘,最後成功地冇整燶啲飯,跟住就大大啖擺入口。 入口先感受到微微焦香的飯粒,然後是有點辣的醬汁,咀嚼時就食到胡蘿蔔絲,翠玉瓜,豆芽的爽脆口感,當然少不得嫩滑的雞肉。出去食小炒,通常睇佢有冇鑊氣 我鍾意食石頭飯,就係想食佢個種"石頭氣",即係個種新鮮熱煎的熱氣,依個石頭飯滿足到我既要求,而且餸料都幾多,我覺得幾滿意。
去食韓國野,點可以唔食石頭飯?

於是今次,我就食左個雜錦雞肉石頭飯。

Type of Meal
Dinner