2018-10-24
早前經朋友介紹,得知呢間西餐廳又平又抵食,於是決定今晚book枱試下!我同友人大概8點左右到達餐廳,估唔到原來真係咁多人食,這個時間來到還是座無虛席!餐廳有柔和既燈光,每枱枱上都有一個小蠟燭,非常浪漫。侍應熱情地安排我們到二人枱坐下,並且為我們倒了一杯冰水,還介紹了餐牌。我們最後決定叫了一個生蠔拼盤及經典二人晚餐!$128有6隻3款唔同既生蠔,侍應上菜時亦會介紹邊款是那個國家的生蠔。碟上還有茄汁、檸檬及會一同給予Tabasco。愛爾蘭生蠔帶有非常濃郁既海水味,而且非常甜味。加拿大生蠔亦是帶有海水味,有少少creamy既感覺。至於南非生蠔,是味道最濃郁的,食落去又甜又肥美又creamy,係咁多款裡面比較喜愛既一款!咁多款都不用再落任何調味便可以食到佢既鮮甜!經典二人晚餐-頭盤迷你芝士拼盤及巴馬火腿蜜瓜,迷你芝士拼盤共有3款芝士,包括有藍芝士、煙燻芝士及一隻軟芝士,當中我較喜歡藍芝士及煙燻芝士。前者芝士味非常濃郁,配上附有的餅乾一齊食,味道非常match!而煙燻芝士食落去有點煙肉味,咸咸地,層次豐富。另外巴馬火腿蜜瓜,巴馬火腿厚薄及咸度適中,配上鮮甜既蜜瓜一齊食,非常fresh!經典二人晚
餐廳有柔和既燈光,每枱枱上都有一個小蠟燭,非常浪漫。
我們最後決定叫了一個生蠔拼盤及經典二人晚餐!
經典二人晚餐-凱撒沙律及蕃茄湯,凱撒沙律上有芝士碎及多士粒,而沙律菜已均勻地沾上了凱撒沙律的醬汁,菜非常鮮甜,配上沙律醬酸酸甜甜,十分開胃。而蕃茄湯亦不會過份酸,味道不錯!
經典二人晚餐- 甜品為草莓奶凍,奶凍上有一層草莓醬,酸酸甜甜,不會有滯的感覺!
經典二人晚餐還有兩杯飲品
今晚係呢間餐廳食真係有意外驚喜,估到係旺角砵蘭街竟然可以食到咁高質西餐,而且環境非常浪漫,朋友果然沒有介紹錯,一定會再黎試下其他既食物!