2021-08-29
1980 views
eat乜牛雜牛腩 | 灣仔碗湯好飲到一滴都冇剩!牛雜米,加牛腩。小編每次去都會咁叫,為的就係個湯底,因為真係好好好好味。好香,好濃郁,飲完一啖好想飲多啖。但係,就算飲哂成碗,都完全無口乾口渴,可見個湯底無味精,係真材實料。「老闆娘,個湯勁好飲,我想問係咪藥材湯嚟㗎?」小編唔識嘢,走咗去問老闆娘。「梗係唔係啦!無落任何藥材!係純粹用牛熬出嚟,係100%牛湯!」老闆娘堅定但非常友善咁回應。佢嗰個笑容有啲似一個呀媽精心炮製咗餐飯俾仔女食嘅感覺。😂個湯汁咁勁,啲牛腩牛雜都好難差得去邊。牛腩入味,索曬啲汁。半肥瘦,有咬口,但亦夠淋。牛雜乾淨,無任何餲味,但牛味仍然好香,唔會漂到咩味都無哂。如果你唔想食粉麵,可以試下個東坡肉飯。小編老婆至愛。首先,肉夠肥,又炆到入曬味。第二,個汁送飯一流,加埋啲豆卜,只會令你食唔停口。另外,介紹埋杯冬瓜茶。坊間一般嘅冬瓜茶都甜到無朋友,但呢杯少甜,反而令冬瓜茶嗰種清涼,清爽感覺更加出,連怕甜嘅小編都愛不釋手。好簡單嘅飲品食物,但係卻帶俾你一種食完會掛住,會想翻去再食嘅味道。其實小編最鐘意,最想介紹俾大家認識嘅就係呢類好認真製作,又好有人情味嘅小店。真心,去試下啦。
碗湯好飲到一滴都冇剩!
好簡單嘅飲品食物,但係卻帶俾你一種食完會掛住,會想翻去再食嘅味道。其實小編最鐘意,最想介紹俾大家認識嘅就係呢類好認真製作,又好有人情味嘅小店。真心,去試下啦。💛
Instagram: eatmud_