臨近年尾,要食返d好野慰勞一下自己成年既工作。今日黎左天后清風街既碗盛食日本野。碗盛係一間居酒屋,環境非常日式,裝修得好唔錯。牆上嘅燈泡都係用碗黎裝飾。原來呢度有午市套餐,包精選餐湯,時令沙律,小食四揀一,同主食七揀一,價錢由$98至$498不等,視乎主食揀乜,另收加一,另外可加錢追加飲品或甜品。另外都有意粉烏冬餐,都幾特別,仲有唔同小食。今日我哋每人叫一個餐,再叫啲小食分享。麵豉湯(跟餐)精選餐湯係麵豉湯,用個大大隻有蓋靚碗裝住,入面有好多昆布,味道鹹香十足。和風沙律(跟餐)時令沙律係和風沙律,即係沙律菜加左適量柚子醋,味道幾好唔太油膩。原條日本蒲燒鰻魚飯 $138 另加一原條日本蒲燒鰻魚飯有一大條超巨型蒲燒鰻魚,隻碟都唔夠大裝。鰻魚上枱都仲熱辣辣,肉質彈牙,味道唔錯。上面加左木魚碎同紫菜絲,下面就有蛋絲,飯量正常。鰻魚汁都啱啱好夠餸飯。呢個價錢有咁大條鰻魚都抵食,我見好多人叫呢個主食。角切魚生飯 $198 另加一角切魚生飯成座山咁,除左角切魚生,仲有兩隻全隻北寄貝喺頂。角切魚生有赤身,油甘魚,三文魚,配有青瓜粒,蛋絲,紫菜絲,同少見嘅綠色魚籽粒,食落口感唔錯。下底嘅醋飯超多,夠酸而

另外都有意粉烏冬餐,都幾特別,仲有唔同小食。

今日我哋每人叫一個餐,再叫啲小食分享。
麵豉湯

麵豉湯(跟餐)

和風沙律

和風沙律(跟餐)

原條日本蒲燒鰻魚飯 $138 另加一

角切魚生飯

角切魚生飯 $198 另加一

角切魚生飯

角切魚生飯成座山咁,除左角切魚生,仲有兩隻全隻北寄貝喺頂。角切魚生有赤身,油甘魚,三文魚,配有青瓜粒,蛋絲,紫菜絲,同少見嘅綠色魚籽粒,食落口感唔錯。下底嘅醋飯超多,夠酸而非常濕潤。

日本蟹肉忌廉薯餅,日式炸胸軟骨餃子

日本蟹肉忌廉薯餅(跟餐)

日本蟹肉忌廉薯餅一客一件,炸皮夠薄脆,入面忌廉好滑,沾啲邪惡嘅沙律醬仲好食。
日本蟹肉忌廉薯餅,日式炸胸軟骨餃子

日式炸胸軟骨餃子(跟餐)

日式炸胸軟骨餃子一客兩件,餃子皮夠薄脆,入面食到菜肉,仲食到粒粒軟骨。另上灑上少少七味粉嘅沙律醬俾你沾。

日本珍寳吉列炸蠔

日本珍寳吉列炸蠔 $78 另加一

日本珍寳吉列炸蠔一客兩件,真係好大隻。炸皮好薄脆,入面就非常多汁,唔錯唔錯。另外跟左沙律醬俾你沾。
時令刺身

時令刺身 $68 另加一

時令刺身係兩件赤身,唔算太厚切,不過好長,質素唔錯。服務員介紹豉油係特製,所以冇出面嗰啲咁鹹,伴碟嘅日式芥末就好新鮮。

今餐食物都唔錯,特別推介勁抵食嘅原條日本蒲燒鰻魚飯。平日午餐市段勁多人,最好早啲黎。
2021-12-30
$265 (Lunch)
日本珍寳吉列炸蠔
時令刺身