2022-07-04
最近見到好多foodie介紹呢間拉麵店,見到深水埗分店起碼要等一個鐘以上,但見到原來佢有成5間分店,所以就黎左牛頭角呢間相對無甘就腳嘅店食,希望可以唔洗排隊😎我地係星期日嘅下午1點左右到,我地排第2,排我地前面嘅係一行5個人,佢地入左去之後,等左無耐就到我地,等候時間唔洗10分鐘,非常好👍🏽入去我地點左一個濃湯 真. 叉燒拉麵,同黑蒜油湯極上拉麵🍜 小食就叫左自家製餃子🥟濃湯 真. 叉燒拉麵 ($108)佢入面有6枚 真 叉燒,同一粒糖心蛋。呢個真叉燒拉麵每日數量有限,售完即止。因為佢係用慢煮方法,所以個肉質好正,冧得黎帶點煙韌,而且叉燒都非常薄切👍🏽 同埋啲叉燒有成6塊好大塊,好足料!佢個濃湯底係豬骨湯,個湯好濃香,不過愈食愈咸!啲麵軟硬適中,糖心蛋都好好味。黑蒜油湯極上拉麵($93+12)入面有叉燒6枚,佢比真叉燒厚一啲,但肉質都唔會硬。黑蒜油湯好正,比濃湯味道更濃,都係愈食愈咸。但整體拉麵都好味,不過我比較喜歡真叉燒嘅質感同味道!自家製餃子 ($35/5隻)煎得好脆香,係日本餃子嘅味道😋佢個餃子皮好薄,佢有個午市優惠(叫小食一客即可獲贈罐裝汽水一罐)
濃湯 真. 叉燒拉麵 ($108)
黑蒜油湯極上拉麵($93+12)
自家製餃子 ($35/5隻)