2008-07-16
琴晚一行9人去稻香食飯, 一行入去見裝潢唔錯, open kitchen, 但一d都唔嘈, 唔熱. 我地預訂左一圍豐收宴, 評價如下:豐收宴紅灼海生蝦 - 得廿隻到 翠玉炒雙蚌 - 好細碟, 唔夠食黃金龍皇卷 - wafer紙包海鮮, 僅僅合格肘子片扒翡翠 - 又係超細碟竹笙雞絲珍珠翅 - 好似獻多, 翅極少金錢扣花膠筒 - 個waitress話promotion, 唔駛加錢轉足兩斤薑蔥炒蟹. 點知又係搵笨之作, d蟹連鋼好似我手掌咁大, 根本無肉食.清蒸大東星 - 條魚ok, 但只有一斤左右, 唔夠食稻香貴妃雞 - 雪藏雞, 偏細隻泰式紅米炒飯 - 細碟但幾好咬口蟠桃壽飽 - 一般精美果盤 - 一般每席敬送:燕京啤酒2支、果茶2酌、免收茶芥及加一服務費 (死都唔肯啤酒換果汁, 攪到揸車一族都要飲!!!)星期一至四惠顧,每席$$1,388【供十二位用】(公眾假期除外)我呢一晚請長輩食飯及補祝媽咪生日, 食到頭兩碟見d碼咁細就心知不妙, 即加小食牛展, 雞腳等小食. 仲要叫一打生煎飽餐hk$68, 同瑤柱金姑炒伊麵(hk$68), 以為散叫會大碟d, 點知一樣係用一個8寸類似湯碗既東西裝
豐收宴
紅灼海生蝦 - 得廿隻到
翠玉炒雙蚌 - 好細碟, 唔夠食
黃金龍皇卷 - wafer紙包海鮮, 僅僅合格
肘子片扒翡翠 - 又係超細碟
竹笙雞絲珍珠翅 - 好似獻多, 翅極少
清蒸大東星 - 條魚ok, 但只有一斤左右, 唔夠食
稻香貴妃雞 - 雪藏雞, 偏細隻
泰式紅米炒飯 - 細碟但幾好咬口
蟠桃壽飽 - 一般
精美果盤 - 一般
我呢一晚請長輩食飯及補祝媽咪生日, 食到頭兩碟見d碼咁細就心知不妙, 即加小食牛展, 雞腳等小食. 仲要叫一打生煎飽餐hk$68, 同瑤柱金姑炒伊麵(hk$68), 以為散叫會大碟d, 點知一樣係用一個8寸類似湯碗既東西裝, 完全失望!!
寫明供十二位用, 應該比足夠份量, 請人食飯唔夠食好尷尬, 見我地extra叫咁多野食, 就知幾唔夠食.....唔只我地, 隔離幾枱一樣要加餸.
黎稻香, 都係buy佢經濟實惠, 食裝潢, 根本唔駛黎呢度. 結果埋單要hk$160/人, 勁唔抵. 我諗一定無下次了.
ps. 睇埋其他客家好棧d comments, 叫圍菜一樣要加餸, 唉, 真係好懷念以前既稻香.....雖然百物騰貴, 但我寧願食d cheap d既野都一定要飽囉!