2017-09-01
碼頭外賣fish n chips@白鬍子炸魚薯條中環中環7號碼頭地舖White beard 在中環有2間,一間在soho要行長敍路,在碼頭就好方便我啦!主要是外賣,放工買回家同屋企人一齊食。炸魚同薯條就是賣點,眾多口味花款,即叫即炸,熱辣辣食美味得無話可說。魚塊唔係普通雪藏魚,富有魚味,個粉漿外層真的又薄又脆充滿空氣感,咬下先接觸酥脆外層再到嫩滑魚肉,蘸上醬更滋味。因點了4份,我要了hot chili,brown, garlic 同mustard四款。醬是一個小膠盒放好。$68是招牌炸魚,用紙盒盛好,打開就是淺黃色的粗薯條及魚塊。粉漿因加了啤酒,充分空氣感令到口感更酥脆,外脆內軟兩大衝擊一起,炸漿其實好輕又唔油膩,整份實在美味。$75炸鱈魚薯條,鱈魚魚味比較濃厚,油份相對重,怕膩建議擠上檸檬汁,就算炸過都唔乾身,肉都好滑水份保留在魚肉內。魚一大塊,切細塊後再蘸上提供的醬汁,又香又好吃。$35芝士薯條,因為好喜歡芝士,所以加點份。將溶化了的芝士倒在炸起薯條上,拿起來食芝士黏在薯條上呈拉絲狀,最令人一條接一條吃不停。除了魚仲有海鮮,$42 有蒜香炸蝦,啖啖肉肥美。金黃色的粉衣層,食落有少少
中環中環7號碼頭地舖
除了魚仲有海鮮,$42 有蒜香炸蝦,啖啖肉肥美。金黃色的粉衣層,食落有少少蒜香。點埋個蒜味香濃架garlic醬,一絕,蒜上蒜最佳組合。
鍾意口感煙qq可以點炸魷魚 $48,呢個個粉薄薄樸上,魷魚鮮甜原味仲食到,一圈圈肉厚慢慢咬,加chili醬勁開胃。
共有7款醬比客人選擇,用來蘸薯條或者魚肉都合襯。好多時食薯條都似食醬,自家製的醬料把風味提升,百吃不厭。邊等船時可以係旁邊的椅子同臺上食,腸下海景吹下風,心礦神怡。