2023-03-17 264 views
《 石田社長親自推薦的頂級神戶和牛燒肉饗宴》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧平時食燒肉都驚會油膩。佢地嘅社長推薦套餐$788就經過用心安排,用左日本優質雌牛,食嘅次序同埋切法都講究。聽店員講解完先知道社長對食嘅執着,第1到第5嘅部位會揀比較清爽啲嘅部位,到第6個部分開始有番少少油份。第7個部分又會油膩感減番少少,到第8個部分又會反高潮,同出邊普通嘅日式燒肉店一啲都唔同。燒肉石田屋其實喺日本關東地區就已經好出名一共有成九間分店!佢第二間燒肉特別之處係有獲得罕有「神戶肉流通推進協議會」認可的「神戶牛指定登錄店!石田社長身為品牌創辦人兼社長有成30年資深飲食經驗,而且對日本燒肉充滿熱愛,好榮幸今日可以親身見到佢,而且有幸品嚐佢推薦嘅菜單!依間燒肉店為引入正宗優質日本和牛堅持只選用未生育過的雌牛!精心挑選引入優質神戶牛而且只重兵庫縣嘅三間牧場挑選符合嚴格條件而且有有紫色菊花商標的神戶牛!依個特別菜單只會係中環店推出!真心推薦大家去試吓!成個套餐$788!整個配搭充滿驚喜!一次過可以品嚐多個部位!每個部位都有各自特色!而且仲有特別配搭醬汁各自配搭返唔同嘅部位!呢個我都覺得幾有驚
《 石田社長親自推薦的頂級神戶和牛燒肉饗宴》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

成個套餐$788!整個配搭充滿驚喜!一次過可以品嚐多個部位!每個部位都有各自特色!而且仲有特別配搭醬汁各自配搭返唔同嘅部位!呢個我都覺得幾有驚喜,通常食開燒肉眼都係一直用同一款醬汁,但係唔同嘅部位其實佢嘅油膩程度或肉味都各有不同,所以如果配搭返適合嘅醬汁,絕對係加分點!其實食完都有啲意猶未盡!覺得社長精心配搭嘅菜單果然係好完美!

前菜
帆立貝配三文魚籽-好新鮮
生和牛刺身-油脂味香濃,大理石油花,完全冇腥味
和牛他他-其實有少少燒過,亦都有配搭想甜甜嘅燒肉汁,加上蔥絲紫菜包住嚟食,分量都幾多,他他同紫菜一齊食我都係第一次試,覺得好好食呀🥰

1.SUPREME THICK-CUT BEEF TONGUE
特上厚切牛舌同牛舌

第一個部位係兩款唔同切法嘅牛舌。薄切嘅特上厚切牛舌比較爽身,適合加上洋蔥絲一齊食用,口感會特別多汁。而厚切牛舌就肉味較濃,適合同昆布絲卷埋一齊食。

有洋蔥同昆布兩個選擇。

2.TOP BLADE WITH RADISH IN VINEGAR
牛板腱
燒10到15秒就可以。用咗薄切嘅切法,加入醋汁同蘿蔔蓉,食落特別開胃又可以減低油膩感。

3.• CHATEAUBRIAND
夏多布里昂
依個部位係tenderloin中心,好珍貴,比平時去世牛。雖然脂肪比較少,但係完全沒有根嘅部位,口感軟腍又清爽。

4.PREMIUM KOBE BEEF SHORT RIBS
特選神戶牛小排
依個係肩胛部位,脂肪相對上會濃番少少。 可以根據自己嘅口味,加入
鹽 胡椒 wasabi soy sauce都ok
肩胛部位

5.ICHIBO WITH YAMA WASABI
腰脊蓋肉
厚切嘅腰脊蓋肉其實就係臀部位置,可以加入生山葵一齊食,店員介紹呢個部位開始會比較濃味,口感比之前食過嘅部位更加軟腍又入口即溶。

6.TOP SIRLOIN BUTT IN SAUCE
臀肉心
同樣係靠近臀部嘅位置,出面多數用鹽燒,本身已經經過醬汁醃製,可以配上燒汁一齊食。食落味道帶燒汁嘅甜味,肉味濃但係一啲都唔油膩。

7.CHUCK TENDER WITH
FRICO GARLIC CHIPS& SPRING ONIONS
唐辛子
食完油脂豐富嘅可以食返個啖味少少,肉味同樣豐富,如果嫌味道唔夠可以加入蒜片同蔥,又會係另一番味道。

8.THIN SLICED KOBE BEEF YAKISUKI (SIRLOIN)神戶牛薄燒
最後一個牛肉當然要反高潮,呢個部位油份又會多番。有兩種食法,首先燒完神戶牛,將神戶牛放喺黑魚子壽司上面,再點入攪拌均勻嘅蛋漿。第二種方法就係神戶牛預先點上蛋漿,再放入壽司上面。兩種方法都有唔同嘅風味。

石田屋冷麵
餐廳喺日本盛岡自設廠房,所以先整到優質嘅冷面,湯底夠冰凍,食落相當彈牙。

最後甜品係抹茶雪糕

銅鑼灣有新分店開幕
地址:銅鑼灣告士打道280號世貿中心10樓

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!