星期四晚在西營盤7:15 已經完成工作, 見當晚北風乍起就決定和同事2 人吃坤記煲仔飯, 先往西營盤店, 7:30 到達但見門外已有約10人排隊所以決定轉往德輔道西的店. 德輔道西店也爆滿, 但因店比較大, 所以我們2人等了10分鐘左右已經有位. 同枱食飯各自修行, 同枱共坐了4組合共8人, 前後左右枱大家背對背迫一迫蠻親熱.2 人點了薑蔥魚雲煲, 沙爹牛肉炒芥蘭和2個白鱔排骨煲仔食 + 潤腸2 個小菜在10分鐘內已上枱,  同枱各組搭枱的也都各自點了小菜也是飛快的上枱. 先試薑蔥魚雲煲, 味啖魚雲也不夠熱, 魚雲想是預先一早炸好, 有order 時所有材料落鑊爆香調味放入煲仔就承客. 如果夠熱味啖了點也是沒問題, 但魚雲不夠熱就帶魚腥嘛! 失敗再試另一味無咩難度小菜沙爹牛肉炒芥蘭, 全完中伏祗可說我未曾食過全無味道的沙爹牛肉炒芥蘭囉牛肉係全完無味, 需然一吃就知是新鮮牛肉, 但鮮牛也需落少少豉油.糖吊吊味嘛 ! 芥蘭全無鑊氣亦都好奇怪的完全無咸味, 沙爹獻汁不知為何亦祗見其色食不知其味 ?  也見同枱的小菜大多數食浄了一半, 莫非其他小菜水準都係水準有限 ? 煲仔飯足足等了一個鐘才到
! 失敗

再試另一味無咩難度小菜沙爹牛肉炒芥蘭, 全完中伏
祗可說我未曾食過全無味道的沙爹牛肉炒芥蘭囉
煲仔飯足足等了一個鐘才到
, 係所有 order煲仔飯的都呆等一個鐘. 小菜飛快到而煲仔飯要1個鐘才到......但見個個都等到儍2眼發光不停催促
我們2人的白鱔排骨潤腸煲仔飯承惠每煲 $110, 祗可以說坤記煲仔飯的水準比油麻地四季高少少, 但煲內祗有4舊瘦弱入口腍滋滋的鱔片
, 排骨真係得3舊骨
, 我倆等足1個鐘真係望住3舊骨哭笑不得
反而潤腸係靚貨, 入口充滿鮮腍潤干的香滑和玫瑰露酒香
. 如齋以食煲仔飯食味計, 唔錯好味的, 但以煲裡的餸計收 $70 一煲就差不多, 收 $110 就偏貴了.
唉! 失望的晚餐
亦希望店家認真檢討吓小菜水準
沙爹牛肉炒芥蘭
薑蔥魚需煲
白鱔排骨潤腸煲仔飯
2017-01-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$190 (Dinner)