2015-05-20 1454 views
呀sir搬左入深水埗高級住宅,我地去佢屋企既housewarning,佢安排左我地去佢屋企對面的”鍋居”食,有點應景,就算係高級住宅,但香港地,可以有幾大啊,仲要響黃金商場對面呢d地段,地價一定好貴,為建立鍋居,大家話背後付出了幾多努力啊?唉…講呢d 我地叫左好清新既椰青礦泉水走地雞端上,在我們面前把椰清水連肉加上礦泉水倒進鍋內,他們說等湯滾後左之後落雞煮三分鐘等佢熟d湯真係好甜,雞滑,d湯咁清d火鍋料在這湯煮時咪更可食出料既原味.待大家食完雞飲完湯之後,大家就可以落點左既野了,安格斯肥牛不太薄,厚度適中,雪花分怖得超級平均,而且脂肪比例不多,有肉質仲好有咬口.炸響鈴,現炸的仲有d暖暖地薄脆炸魚皮,很大條又完整,第一次見到咁大條感到新鮮同脆 手打墨魚太不太多彈牙,偏淋大蝦雲吞好特別,原來裡面只得一隻大蝦無其他肉,一啖食到的雲吞手打豬肉丸 爽口彈牙既蝦紫洋蔥香茹餃又另一特別的餃,紫洋蔥甜而不 ,亦唔會搶左其他餡料既味道鵝腸,不府平時在潮州打冷的鵝腸而似一條滑涌的 ,但唔係肥膏既爽口腸,不過我印唔係好接受到咁新鮮既鵝腸 芝士手打牛肉丸,手打牛肉丸像味道菜樓中山竹 肉的 肉,而裡面釀了芝士,

呀sir搬左入深水埗高級住宅,我地去佢屋企既house
炸響鈴,現炸的

手打墨魚太不太多彈牙,偏淋

手打豬肉丸
芝士手打牛肉丸,手打牛肉丸像味道菜樓中山竹 肉的 肉,而裡面釀了芝士,咬落D芝士會流出來
午餐肉唔知點解男仔打邊爐都要叫既?!佢地話呢度既午餐肉唔似食拼果d咁叫我試下,好厚度,味道淡一點唔易散
係我每次打邊爐都要叫的竹笙, 大大條, 好爽口.
鱔魚片切得夠薄,好快就熟,而有脆鱔魚的效果,又唔肥‧
我地食完呢餐大家都飽足,同時新入伙的呀sir日日溫飽,家人身體健康, 幸運美滿..

2015-04-30