2021-11-15
今晚朋友帶我黎到呢間位於銅鑼灣登龍街上樓的餐廳,餐廳門口好特別,係好似入左一部𨋢再入餐廳咁,而且入到餐廳亦有種神秘的感覺。本身同朋友諗住坐室內,但係店員帶我地出一出室外望完之後,就決定坐室外,因為涼涼地幾舒服,而且仲可以睇到維港夜景。意式生牛肉配12年黑醋及巴馬臣芝士,一片片薄薄的意式生牛肉,伴入酸酸地既黑醋,已面頭亦有大量巴馬臣芝士碎,帶有咸香,整份俾人一種好開胃既感覺。蒜片初榨欖油乾辣椒拌蟹肉扁意粉,意粉看上去好似好普通,但係味道不錯!意粉有淡淡的蒜味,還有少少辣椒既味道,蟹肉既份量好多,基本上每一啖都食到滿滿既蟹肉,而且意粉軟硬度適中,口感豐富。Nightbird in paradies,呢款cocktail同上rum、white cacao、amaretto多款酒同埋椰子水製成,飲落有淡淡既椰子味,酒既味道都幾濃,用上椰子杯裝住,幾特別。