2021-06-29
近日係香港開左好多cafe,直頭多到犯濫既情度但大部份都係俾人打卡為主,反而無放心機入杯啡度利申:我係一個完全唔識沖啡既人,只不過係非常鍾意飲手沖dark roast啡既人係香港,肯用心沖啡既地方已經唔多,仲要有埋手沖dark roast飲真係一隻手都數得哂我鍾意飲手沖既原因,係因為手沖係最能夠飲得出沖啡既時候既心情,同埋最能夠了解佢有咩想表達俾你知係呢幾間一隻手都數得哂既咖啡店入面,各有特色...有非常注重細節既,可以控制到每次杯啡都係一樣,亦都可以跟據你果日既心情而刻意做少少微調有好用心沖,但係每次杯啡都會隨著佢果日既心情而有唔同既而米老闆係神級既,看似好隨意沖一杯啡俾你,但出黎既效果竟然係每樣都係恰到好處。就以我杯Eagle Eye為例,無論係濃度,厚度,回甘程度,after taste係你口入面停留既時間,都係岩岩好。做個比喻,就好似合埋眼掟飛鏢但野野都中紅心咁既感覺。除此之外,飲得出佢係一個好有主見既人,佢係好刻意將佢心目中既味道直接放入你個口度,而呢個就係佢認為最好既味道,沒有猶豫。總結,如果你想食野可以去第二度,如果你想打卡可以去第二度,如果你想打發時間可以去第二度,如果
係呢幾間一隻手都數得哂既咖啡店入面,各有特色...
有好用心沖,但係每次杯啡都會隨著佢果日既心情而有唔同既
總結,如果你想食野可以去第二度,如果你想打卡可以去第二度,如果你想打發時間可以去第二度,如果你想有皇帝級既服務可以去第二度。呢度只適合準備好用心去感受珈琲既人。