2016-02-01
朋友響荔枝角D2 place 的週末市集開左間手飾店,今日我地拉大隊去捧場之前,首先去醫下個肚先。 由於我落錯車的關係,又要再坐多一個地鐵站,朋友們已經搵到地方坐底食野。佢地whatsapp 我話食food court,比埋地址我。下food court!!!心諗,起身後乜都未食就出黎,唔好咁求其得唔得呀?但鬼叫自己遲到就咪咁多嗲啦,你地話食乜咪食乜囉。 間野叫Pati by Lassana , 門口好隱閉,見唔到有佢個名又無大大隻字寫住「food court」,就算有地址,用埋google map都係搵唔到,要打電話求救。入到去係一般工廈food court 格局,心諗,會有咩好食呀。 終於見到班朋友仔了,佢地好好咁已經叫晒所有野食,6 個餐6個人share 黎食,望下先,咦,又幾靚仔企理喎,同個門面相差咁大嘅。 我地叫左6個E餐,係自選午餐黎 包一款主菜、一款配菜、一款沙律,同埋一杯熱飲,只係63蚊。 人多好處就係每樣都可以試少少。Pati by Lassana 食物選擇多,6 x 3 我地已經試到18樣食物了。 最好味的5大食物係: 1. 炸蟹餅──我只係分到一少角,但已經令我一
最好味的5大食物係:
1. 炸蟹餅──我只係分到一少角,但已經令我一試難忘。大大件,但唔係好似出面啲餐廳咁溝大量麵粉的粉餅,入面有大量的蟹柳絲同埋其他配料,好香口好好味,下次我必定要自己食晒成個蟹餅。
3. Ribs──份量好多,切開有成6條咁多,啱啱夠晒我地分。調味剛剛好,唔會太咸,肉質仲好鮮嫩。平時ribs 係出面食都貴到飛起,呢個優錢真係抵到你笑。
4. 火腿芝士牛角包──嘩,火腿係parma ham 黎,仲要大大塊,喺牛角包三邊申晒出黎。牛角包好鬆化,又係大大件,落足料,每啖都咬到parma ham 同芝士,如果可以再烘熱啲仲正
5. 香草烤雞半隻──雞肉好滑唔乾身,調味又係剛剛好,唔止外層塊皮有味,連入面的雞肉都有香草味架。半隻雞份量好多,有胸、有脾又有亦,食肉獸必定滿足。
除左呢個餐外,仲有一個餐係兩款沙律套餐,包杯熱飲都係$46,啱晒細食的女仔。除左鴨胸沙律,亦可以試下紅、青蘋果沙律,青蘋果唔酸,好清甜多汁。 跟餐的免費熱飲有好多選擇,除左一般的檸茶、檸水、咖啡、奶茶外仲有貴價野 english breakfast tea、earl grey tea、洋甘菊花草茶,檸檬乾薑花草茶、蜜桃熱情果花草茶,確係難得。