2021-05-06 91 views
以往經過元朗工業區都唔會留得耐,事關個區入黑就夜闌人靜,近呢幾年發展得好快,起咗私人樓就有齊配套。私樓商場變成五光十色,而8號茶居塊霓虹燈最吸引到我目光,所以衝入去飲杯茶、食個飽……行到門口,店員已經殷勤地打招呼,完成防疫措施後,馬上安排入座。望咗兩眼,已經好肯定會嗌一飯一汽鍋燉湯套餐,相對其他餐廳,性價比頗高。點心紙明碼實價寫明有幾多件。有別於傳統茶壺,呢款更加明顯睇到水位,方便加水。店內的手工點心喺即叫即蒸,等待時間比較長。第一個上嘅菜係蟲草花燉雞腳湯,個湯無落油,健康、足料又好味蜜汁叉燒包:外皮軟熟,叉燒汁從內湧出,亦有叉燒粒提升口感咖哩蒸土魷:份量十足,滿到隻碟裝唔晒。咖喱汁不夠濃稠,可以再濃味啲,土魷夠爽口。8號蝦餃王 :皮薄餡靚,半透明嘅外皮非常吸引,咬開煙韌彈牙,鮮蝦新鮮爽口。蟹籽燒賣皇:呢度燒賣比較特別,唔係出面食開黃色皮個款,啖啖肉,好飽滿。鴛鴦鮮蝦網米腸:一上枱已經非常吸睛。感覺有啲似市面上既油條腸粉,但呢款喺外脆內嫩。鼓汁排骨竹筒飯:排骨佈滿豉汁味,肉汁遍佈整晶瑩飯粒之上,用嚟撈飯非常好味

點心紙明碼實價寫明有幾多件。

有別於傳統茶壺,呢款更加明顯睇到水位,方便加水。

店內的手工點心喺即叫即蒸,等待時間比較長。

蟲草花燉雞腳湯

第一個上嘅菜係蟲草花燉雞腳湯,個湯無落油,健康、足料又好味

蜜汁叉燒包

蜜汁叉燒包:外皮軟熟,叉燒汁從內湧出,亦有叉燒粒提升口感

蟹籽燒賣皇

鴛鴦鮮蝦網米腸