2021-01-07 295 views
尋日下午同朋友喺旺角溫完書,就順便買外賣返屋企同媽媽dinner。媽媽想食中菜,我見到呢間中菜都有幾個人等緊外賣,應該唔錯,所以就決定買呢個啦。金針雲耳滑雞飯 $78呢個如果堂食應該會係煲仔飯,不過外賣就無辦法啦,點都要用外賣盒裝住。不過一打開外賣盒就聞到好香嘅金針雲耳滑雞味,同埋份量都好多,塞滿曬成個外賣盒。食到最後先發現我地原來唔記得落佢附送嘅煲仔飯醬油,但就算唔落醬油,個飯都好夠味。鮑魚花膠尚品煲 $148難得先同媽媽食一餐中菜,想請佢食豪啲。媽媽一向好鍾意食海味,所以呢個煲啱曬佢。有兩隻鮑魚、兩大粒蠔豉、兩大片花膠、兩大粒帶子、仲有幾舊魚、魷魚、紅燒豆腐、西蘭花同埋豬皮,材料相當豐富,媽媽食得好滿足。豉油皇海蝦 $88呢個海蝦係煎香左嘅,每隻海蝦都幾大隻,同埋煮得好入味。都有大約十隻。媽媽話佢最鍾意嘅就係呢個。五指毛桃燉雞湯 $28呢個燉湯原價就$48嘅,但因為叫左煲仔飯,所以只係要加$28就有啦。雞味十足,個湯好濃,有少少藥膳湯嘅感覺。杏汁菜膽燉白肺 $28同個燉雞湯一樣,都係原價$48但跟煲仔飯就只係要$28。杏仁味超濃,鍾意杏汁味嘅朋友會好啱飲。雖然唔係特別平,但價錢都合

金針雲耳滑雞飯 $78

鮑魚花膠尚品煲 $148

豉油皇海蝦 $88

五指毛桃燉雞湯 $28

杏汁菜膽燉白肺 $28

雖然唔係特別平,但價錢都合理,況且外賣自取有九折。同埋足料,幾適合同屋企人食。
2021-01-06
TakeAway
$170 (Dinner)