2020-12-02 31 views
秋冬想食暖笠笠的菜式, 想起了朋友推介的大角咀小店喜聚坊, 總覺得吃中菜才有溫暖的感覺。老火煲西洋菜南杏豬尾骨湯$168推介大家來這一定要叫老火湯, 煲了六小時, 火候十足, 無味精, 似乎無鹽或少鹽, 純粹食材的味道, 已經很濃郁帶著甜味, 和朋友都很喜歡喝湯, 大滿足。醬皇麻辣幹鍋走地雞$188很久沒食雞煲, 來到這季節涼涼地, 就最適合, 我們叫了少辣, 走地雞雞味特別濃, 醬汁也很惹味, 還有不少配菜, 如洋蔥、青椒、冬菇等, 連蒜頭我也吃, 十分豐富。黃金流沙蝦球$98黃金流沙外層滿滿蛋黃香, 十分迷人, 咬下去脆口香口, 內裡包著大大隻蝦球, 彈牙爽口, 有六大件份量十足。臘味田雞飯$100一打開已聞到好香的味道, 煲仔飯也是暖笠笠之選, 田雞件件滑溜, 其實我很愛吃但不常有得食, 臘味用料靚, 飯就有點偏硬。

老火煲西洋菜南杏豬尾骨湯$168

醬皇麻辣幹鍋走地雞$188

黃金流沙蝦球$98

臘味田雞飯$100
$270 (Dinner)