2019-10-26
秋天為大家帶黎火鍋,天氣開始轉涼,當然第一時間帶埋兩個閨密去我最愛既熊本牛涮鍋大快朵頤!今次已經係我第三次黎幫襯熊本,之前兩次都非常滿意,隔一排再黎食,整體水準keep住,更有意外驚喜!首先講下整體環境,熊本所在位置靜中帶旺,交通方便之餘,入口附近人流唔算太多,唔使怕要逼一大輪先上到去。上到餐廳,店面唔算太大,不過座位都算舒適,我地好好彩被安排坐係房仔入面,一邊食野一邊吱吱喳喳,都唔怕嘈親隔離!身為一隻食肉獸,當然先講重頭戲牛肉,今次我地揀左呢個package既精華係美國安格斯極級牛小排,肉質鮮嫩、色澤紅潤、雪花均勻、入口即溶,食晒仲可以再添加,100分!另外兩種肉分別係牛肩肉同加拿大豚肉,牛肩肉夠咬口,肉味都濃,都有80分。湯底我地揀左蘿蔔豚骨湯底,貪佢夠清甜,可以試真D牛肉味。意外驚喜就係呢度既炸單骨雞翼,新鮮出爐熱辣辣,炸得金黃香脆,味道激似上校叔叔既炸雞翼,後尾見到個兜無晒,老細見我地咁捧場仲特登叫廚房即刻再炸,拎埋俾我地食,我諗我地前前後後加埋食左不下二十隻,無得傾,又係100分!熊本既蔬菜,丸類選擇都唔錯,一眾大路選擇都應有盡有,蔬菜都夠新鮮。我最欣賞呢度既墨魚滑,好滑好彈
熊本既蔬菜,丸類選擇都唔錯,一眾大路選擇都應有盡有,蔬菜都夠新鮮。我最欣賞呢度既墨魚滑,好滑好彈牙。飲品選擇都好多,朋友中意飲啤酒、汽水、果汁,我就揀左夏枯草同雞骨草,打邊爐當然要飲涼茶下下火,呢度既涼茶飲落唔算好甜,係誠意之作。
最後食埋Dreyers雪糕我地就打道回府,大家都非常滿意,下次黎會試下佢地既A4黑毛和牛放題,期待~~