2016-03-12 338 views
秋意漸起。放工忽想BBQ,於是約同三五知己一齊去都市中BBQ。上網搜尋之下,見到旺角鼓油街有場就毫不猶豫就去啦…雖然搵路比較困難,但係一上到去地方環境都唔錯,而且外面環境亦都幾舒服,微暗燈光配合輕快柔和音樂,令人係呢個都市中忙裡偷閒。呢到既BBQ係有分不同時段不同價錢,而且呢到BBQ係屬自助形式,食物同飲品都放係不同既冷凍櫃中,任由自己自取。食物方面款式亦都多:豬牛雞當然唔小得啦,仲有煙鴨胸,豬頸肉腸仔,不同款式既丸類,當然唔少得我最愛既粟米同蒜蓉金菇啦…呢到除左好似平時用既炭爐之外,仲有新式既石爐,火喉易於控制之外,令熱力更加平均。好適合我地呢啲四人燒烤。閑談之間,食物開始焦香金黃。呢到食物份量好足料,整塊牛扒完全可以蓋住爐面。每款肉類都好厚肉,而且醃製既肉類燒出來的味道唔錯。味道剛剛好並食出肉類既鮮味,尤其係雞翼,味道真係一流,甜甜焦香令人垂涎三尺。友人們仲不斷添食添!!!!!旁邊蕃薯粟米同金菇已經熟左啦…熱氣騰騰既香氣從錫紙中散發出黎。蕃薯同粟米味道香甜軟滑。金菇吸收哂蒜蓉既香氣,十分惹味。
上網搜尋之下,見到旺角鼓油街有場就毫不猶豫就去啦…
2016-02-02