2024-05-20 434 views
《Parc88 - 沙田科學園》前排母親節只係全家人一齊食咗飯,但係按照每年嘅傳統,我都會私下約媽咪去食返餐代替送禮物🤫今年都唔例外,我就帶咗佢去科學園嗰邊嘅餐廳食飯,因為有同事介紹呢邊嘅中菜set幾抵食,所以就嚟咗會所1號旗下嘅餐廳 Parc88 試吓佢哋嘅套餐啦😬餐廳平時做婚宴為主,所以佢嘅環境同裝修都十分夢幻,仲有大大塊落地玻璃窗邊,可以望到出邊花園嘅環境,都幾chill架😉如果冇婚宴嘅時候都會有開放做午市同晚市比Walk in客,除咗套餐之外,佢哋仲有做點心添,食物嘅款式同種類都算幾多㗎💁🏻‍♀️法式焗蟹蓋套餐 套餐係以人頭計嘅,如果有Club Dining會員的話套餐仲有七折添🤓套餐方面都幾多嘢食,有四式前菜、湯、四款主菜同埋甜品,食完都幾飽㗎💁🏻‍♀️前菜🔹蔥油海蜇頭🔹松露糖心蛋🔹太白醉雞🔹四喜烤麩四色前菜嘅擺盤用咗細細嘅圓碟裝住,再用一個木盤盛載,睇落好colorful同埋好吸睛,蔥油海蜇頭爽口彈牙,口味清新而又帶點酸酸嘅醋味,松露糖心蛋落咗松露醬,食落香口但係比較淡味少少,而太白醉雞食落都好香滑,有少少酒香但係又唔會搶過咗雞味,食落清新,最後嘅四喜烤麩係最濃味嘅一款小食,烤
《Parc88 - 沙田科學園》

💁🏻‍♀️法式焗蟹蓋套餐

💁🏻‍♀️前菜

🔹蔥油海蜇頭🔹松露糖心蛋🔹太白醉雞🔹四喜烤麩
四色前菜嘅擺盤用咗細細嘅圓碟裝住,再用一個木盤盛載,睇落好colorful同埋好吸睛,蔥油海蜇頭爽口彈牙,口味清新而又帶點酸酸嘅醋味,松露糖心蛋落咗松露醬,食落香口但係比較淡味少少,而太白醉雞食落都好香滑,有少少酒香但係又唔會搶過咗雞味,食落清新,最後嘅四喜烤麩係最濃味嘅一款小食,烤麩嗦咗醬汁之後脹卜卜,食落甜甜地十分開胃

💁🏻‍♀️湯品 佛跳牆

呢個佛跳牆就勁啦,大大件鮑魚放咗喺面,而入面係裝住咗雞湯、螺肉、乾瑤柱等食材,全部都已經煮到腍晒,雞湯清甜,飲完個暖笠笠好舒服

💁🏻‍♀️主菜
🔹法式焗蟹蓋

首先第一道菜就係呢個餐嘅重頭戲,法式焗蟹蓋,唔好睇佢細細件好少嘢咁,其實入面讓左洋蔥、帶子、蟹肉同埋忌廉等嘅食材,上面再用火槍燒焦,微微有陣炭火味,食完之後都幾滿足㗎,我個人覺得蟹味唔算好出,但係佢嘅忌廉好滑,個醬汁同帶子蟹肉嘅食材好配合

🔹橙香燴鴨

呢一道菜式比較較上偏西方,鴨肉肉質都幾嫩滑,配上橙味嘅醬汁,酸酸甜甜好開胃🍊而旁邊嘅沙律都落咗黑醋汁調味,成道菜都係香甜嘅感覺,食完都唔會太漏

🔹米水鮮竹浸翡翠

而下一道菜式係湯浸菠菜,呢一道菜式比較清啲,但係個湯其實幾好飲😋有少少腐竹嘅豆香,用嚟浸完菠菜之後仲可以當湯飲添,仲食到杞子同埋白果,食完濃味嘅菜式再食呢個菜剛剛好

🔹香草忌廉天使麵

最後嘅主食竟然係香草忌廉天使麵,呢一個配搭都幾新鮮😎天使麵十分掛汁,入面有青椒、洋蔥等嘅食材,成個麵都係好Creamy嘅白汁,所以食完嘅感覺都幾飽㗎

💁🏻‍♀️甜品 生磨蛋白杏仁茶

最後嘅最後,甜品係我鍾意嘅蛋白杏仁茶🤓質地唔會太濃稠,入面有不少蛋白碎,飲落香滑而且充滿杏仁味,作為甜品收尾就最好不過啦
2024-05-16