2022-09-20
今日同朋友黎到科學園的Hunky Dory食晚餐。餐廳位置比較隱閉, 要在19W的一樓搭lift上二樓。環境優雅, 可選擇半露天座位威靈頓牛柳酥皮帶牛油香, 牛柳有牛味但個人略嫌偏熟, 唔夠嫩滑。而配菜有焗薯, 蘆筍同車厘茄。焗薯配芝士醬, 連特制醬汁一齊食味道唔錯, 蘆筍爽脆有牛肉汁炸魚薯條份量超大, 炸魚外脆內軟, 魚肉嫩滑, 炸粉亦唔會太厚, 配埋帶甜的沙律醬食味道更上一層。 而薯條亦係新鮮炸起, 個人覺得非常抵食, 推薦大家一試愛爾蘭牛肉批賣相吸引, 牛肉似牛腩, 肉質嫩滑, 酥皮同威靈頓牛柳一樣, 但點左牛肉汁相對上比威靈頓的酥皮更加好食, 味道更勝一籌最後就係雞胸羽衣金蘭天使麵, 雞胸肉比較乾身, 天使麵軟硬度適中, 羽衣金蘭好脆口, 蕃茄醬汁酸酸甜甜好開胃