2021-09-25
唔知大家有冇過一個肥肥既中秋節,食左好多月餅🥮呢?小女子今年就買左望月既雜錦流心月餅🥮,「被迫」繼續完成增肥之旅(-`д´-)🔺雜錦流心月餅🥮(8件禮盒裝)HKD$378 💛💛💛💛💛呢盒禮盒包含流心奶黃月餅和流心抺茶月餅🥮說明書建議用焗爐160度焗8分鐘做到流心效果,但小女子多翻測試後,發現8分鐘月餅只有溫暖之感,做唔到流心(>x<)小女子焗爐預熱後焗12 分鐘才能做到最理想既流心效果(∩_∩) 💛1. 流心奶黃月餅 💛💛💛💛💛餡和外皮既比例做得非常好( ̄▽ ̄)~*奶黃味道非常濃厚,但份量小小非常合適,令月餅不至於有過膩之感,而且冇咁邪惡*\(^_^)/*焗爐版:奶黃流心效果一流,外皮脆身,但餡軟淋淋,有多重口感 | •́ ▾ •̀ |凍食版:雖然店鋪沒有建議凍食,不過小女子懶洋洋又想試下雪凍版既感覺,就做一次勇者試下💪🏻凍食版本口感較似冰皮月餅,外皮仍保持脆身,中間餡則有種奶黃雪糕的感覺,奶黃味則沒有煱爐版咁重,別有一翻風味(●’ω`●)又一次過滿足食冰皮月餅和流心月餅兩種願望 (⑉・̆⌓・̆⑉)2. 流心抹茶月餅 💛💛💛💛💛月餅採用宇治丸久小山園抺茶,抹茶味非常濃厚,但又沒有一種苦澀之口感
🔺雜錦流心月餅🥮(8件禮盒裝)HKD$378 💛💛💛💛💛
1. 流心奶黃月餅 💛💛💛💛💛
焗爐版:
凍食版:
2. 流心抹茶月餅 💛💛💛💛💛
月餅採用宇治丸久小山園抺茶,抹茶味非常濃厚,但又沒有一種苦澀之口感,又不會過膩 ʕ •̀ o •́ ʔ糖與抺茶餡既比例做得非常好v( ̄︶ ̄)y
焗爐版:
外皮非常脆身,焗爐版抺茶茶香味更重,又有回甘之感 ༼ •̀ ں •́ ༽
凍食版:
凍食版同冰皮月餅相似之口感,口感更綿密,令人想一吃再吃o(^▽^)o