2022-11-22 1304 views
我有班朋友好鍾意食隨變雞煲,我地一齊食左十幾年,真係唔係講笑!隨變響文匯街有四個舖位,但不時都出現等位情況,可見真係好受歡迎。入座時店員會提供一個九宮格調味料比客人各取所需,望到好似有麻醬同腐乳,不過我無試到,因為唔加調味料都好夠味!而筷子雖然係用完即棄果種,但竟然有款,大家望到都覺得幾靚。① 隨變麻辣雞煲 一隻/$268平時食開雞煲都係比較濃稠既醬汁炒雞,呢度既雞煲係好似火鍋咁既湯底,味道依然香濃,而且都幾多料。雞肉夠嫩夠腍,而且夠入味,唔使特別加調味料都好食。.之後散叫火鍋料打邊爐,價錢有平有貴,有啲抵食,有啲好似唔係好抵,不過食物質素唔差。② 手切本地新鮮牛頸脊 $163 (小)③ 鮮爽皇喉(牛心頂)$83想像中係爽口,但食落有少少韌。④ 脆鯇骨腩 $68抵食!份量好多,上枱時粉紅色好似三文魚,烚完食真係脆口。⑤ 即劏田雞 2隻 $56新鮮仲識郁既斬件田雞。⑥ 沙爆魚肚 $70唔知係咪烚得耐左定係呢個切法,食落無乜口感,而且索晒湯底好鹹!⑦ 非一般手打蝦滑 $93好食但呢個價錢好似唔係好抵食 ⑧ 新鮮有膏鵝腸 $78望落幾大份,但其實只有四條,烚完縮到幾細條,不過口感唔錯。⑨自家

而筷子雖然係用完即棄果種,但竟然有款,大家望到都覺得幾靚。

① 隨變麻辣雞煲 一隻/$268

② 手切本地新鮮牛頸脊 $163 (小)

③ 鮮爽皇喉(牛心頂)$83
想像中係爽口,但食落有少少韌。

④ 脆鯇骨腩 $68
抵食!份量好多,上枱時粉紅色好似三文魚,烚完食真係脆口。

⑤ 即劏田雞 2隻 $56
新鮮仲識郁既斬件田雞。
⑥ 沙爆魚肚 $70
⑦ 非一般手打蝦滑 $93
好食但呢個價錢好似唔係好抵食
⑧ 新鮮有膏鵝腸 $78
望落幾大份,但其實只有四條,烚完縮到幾細條,不過口感唔錯。
⑨自家製韭菜餃 $25/份
①⓪不可錯過雲吞皇 $32/份
①①金菇 $40/碟
金菇竟然貴過餃,顯到啲餃幾抵食咁。
①②炸響玲卷 $28
①③窩筍 $33
①④油麥菜 $18/份
近年餐廳多左乾鍋,串燒,涼拌小菜,不過淨係食雞煲邊爐已經夠晒,所以都無叫到。
Type of Meal
Dinner