2018-05-06
旺角食肆多,但係大部分都係火鍋放題,興趣不大,途經廣華街竟然見到呢間新餐廳用左一隻蟹做裝飾,這做法幾吸引視線,亦都聯想起日本既蟹道樂,鍾意試新野既我地望完餐牌覺得價錢可以就決定試下。餐廳環境真係超級細,只有一大張長枱八個位,如果無訂位可能要等位,我地去既時間尚早就唔使等,但有好大可能要同唔識既人搭枱一齊食。今次去到老闆要兼做埋廚師和侍應,認真一腳踢,所以出菜要比點耐性。空海盛 $598/位前菜係櫻花蝦芝麻醬豆腐,豆腐很滑,搭配日式芝麻醬和櫻花蝦很開胃。蟹肉味增湯雖然只是簡單的味增湯,不過每碗都放了蟹鉗和蟹肉,蟹肉鮮甜,味道可以。松葉蟹腳刺身一隻隻已去殼的松葉蟹腳鋪在冰上,蟹腳食落真的相當軟滑,不添加任何醬料,更能食到蟹的鮮甜味。清酒煮蜆蜆殼和蜆肉的數量不成比例,蜆肉的數量有點少,酒味亦不夠濃,較失望。松葉蟹膏甲羅燒即點即燒的甲羅燒,食落濃濃蟹膏味,味濃得黎很滋味,如可配上多士食加一流!海膽帆立貝松葉蟹肉丼飯同之後點既三色丼飯好相似,兩者都有松葉蟹肉和海膽;海膽用上加拿大海膽,份量多,味道還好;最鍾意就係蟹肉,蟹肉味濃,加點醬油拌飯已經好好食!三色丼定食 $198(包括前菜、蟹肉味增湯)
空海盛 $598/位
蟹肉味增湯
松葉蟹腳刺身
清酒煮蜆
松葉蟹膏甲羅燒
海膽帆立貝松葉蟹肉丼飯
最鍾意就係蟹肉,蟹肉味濃,加點醬油拌飯已經好好食!
三色丼定食 $198
(包括前菜、蟹肉味增湯)
三文魚籽、松葉蟹肉、海膽
同上面既丼飯唔同。獨立分開左三碗,賣相更加精緻!
白玉紅豆甜湯
跟餐甜品揀了紅豆甜湯,裡面有白玉和不少紅豆。味道稍甜但可接受。
桃味汽水