2018-08-23 177 views
好耐無食過泰國菜,今晚約左一班友人黎到位於有「小泰國」之稱的九龍城,而我地選擇左位於城南道的泰象館。餐廳光線充足,環境乾淨,牆上掛了些泰國特色擺設,座位唔算太多,但可以先訂位的。Menu 的選擇都好多,而我地都點左食泰菜必食的串燒、明爐烏頭等,仲有泰東生菜包、炸芝士蝦丸、芒果蟹肉炒飯,鐵板馬拉盞豬頸肉炒通菜、青咖哩同薄餅。串燒應該都係即炸,好好食,個皮脆而D肉好滑,沙爹醬香,唔錯!泰東生菜包好香好熱,生菜好新鮮同青綠,包住啲熱辣辣的肉碎,啲肉碎加左青檸汁,同埋用左好多香料去炒,口感好好。 鐵板馬拉盞豬頸肉炒通菜,一上枱就見到個鐵板真係好熱,所以有勁香的馬拉盞味,通菜配上豬頸肉,新鮮又惹味。炸芝士蝦丸,一碟有4粒共8件,新鮮炸起,蝦丸彈牙,芝士味濃,好特別的配搭。飲品我叫左芒果沙冰,好大杯,非常抵飲,有好甜的芒果味,冰涼得黎又夠fresh,同行友人就點左椰汁冰同龍眼冰。最後6人食左$751,都係合理價錢。

串燒
泰東生菜包
鐵板馬拉盞豬頸肉炒通菜
炸芝士蝦丸
芒果沙冰

最後6人食左$751,都係合理價錢。
2018-08-22
$150 (Dinner)
串燒
泰東生菜包