2016-05-23 233 views
札幌拉麵及台正燒牛涮鍋前兩日趕緊係母親節前開張,同日開業呢﹗舖租昂貴,生意競爭咁激烈,生意真係難做啊﹗札幌拉麵您終於返黎喇?我好掛住以前係朗豪坊地庫 Da dolce X Domon 札幌拉麵,和牛長腳蟹拉麵,食後一直念念不忘。早幾個月見到大埔開左,已經好想食,依家上水都開埋,唔洗去咁遠喇。地方真係幾窄只有約十多個位,坐得不太舒服。今晚食自己,一個人好易搵位啦,即刻有位坐喇,望吓個 menu 先。點解咁普通既?只係得五款麵?小食又得幾款,似乎我成日掛住既 Da dolce X Domon 札幌拉麵同 Domon 札幌拉麵完全無關係喎,好失望呢。札幌拉麵走蔥加糖心蛋,侍應弟弟放低碗麵提醒小心熱呀,細心有禮,突然感到好窩心讚。湯底顏色極深,連拉麵都完全掩蓋,依個味噌湯應該好濃。食拉麵當然先飲個湯,淺嚐幾口。嘩﹗好咸呀,仲要唔夠熱,微暖就更加咸呢,唔熱點會好食。糖心蛋唔流心,煮得太老太熟,蛋黃不流喇,而且煮過火令到蛋白太硬實,彈性微弱,濃厚咸味糖心蛋。即食麵質地既拉麵份量太少,啜兩三口無晒。薄薄勁咸叉燒乙塊配幾條筍,點夠飽架。日本拉麵既神髓係個湯底度,靚湯底必定會全部飲晒,但依碗極咸湯飲唔到

即食麵質地既拉麵份量太少,啜兩三口無晒。薄薄勁咸叉燒乙塊配幾條筍,點夠飽架。日本拉麵既神髓係個湯底度,靚湯底必定會全部飲晒,但依碗極咸湯飲唔到喇﹗

朝日啤酒,我好少食飯主動叫啤酒飲,但因為碗麵太咸,要即時飲杯冰凍啤酒解解毒。

自家製日式餃子,即煎夠晒熱辣辣,不過餃子底煎得唔夠香口,豬肉餡唔錯,值得一試。

燒虎蝦,想試下原味,所以要唔辣既燒汁,但為何最終比左辣汁呢?依個辣度唔係一般人食到喎,在我黎講係中辣。蝦殼就燒得香脆,但蝦肉有點霉,不爽不彈,鮮味強差人意,蝦味有既,就還可以啦。

北海道牛油拉麵走蔥,上次試左個極咸唔熱札幌拉麵,今次試另一款啦﹗侍應哥哥我都話走蔥咯,依碗麵終於有正常體溫喇,比上次熱少少,可接受,再熱一點更好,緊緊燙嘴才是最好味。

糖心蛋都比上次正常,無煮得過熟,蛋白滑溜富彈性,糖心蛋黃味濃,不過都係醃得過咸。麵質真係幾好,夠滑夠彈,係欠左啲嚥韌口感。

見師傅仔們只落一小塊牛油,牛油味不突出而微弱,幾乎食唔出呢。始終無飲晒個湯底既意慾,食晒拉麵同配菜,剩返成碗湯囉﹗

燒牛柳,燒得香口,牛味濃而且滲出少少肉汁,味道滿意。為何又韌又硬啊﹗

燒鯖魚,魚皮應該要燒到乾身香脆先好食,欠點火侯,幸好魚味天然濃郁,肉汁豐富。上次經驗話我知,拉麵份量超少,要叫多幾樣野先夠飽。

隔離枱位食客同樣反映碗麵太少,又貴又食唔飽,侍應哥哥回應可以加 HKD20 加底,咁咪仲貴?另一枱食客又投訴 order 左碗沾麵等好耐仲未到,其他朋友已經食完晒碗拉麵喇﹗侍應哥哥即回應沾麵一般製作時間較長,要約十五分鐘,但 check 單後,原來已經 order 左廿五分鐘,中蕉啦﹗

Asahi
札幌拉麵走蔥加糖心蛋