2024-12-17
好朋友嚟過銅鑼灣呢間日式居酒屋食飯,見有不少日本客人都嚟幫襯,風格勁似地道大阪串揚店格局職員中亦有日本人,佢對餐廳評語幾okay叫我嚟食飯。餐廳係用ipad點菜幾方便、唔洗要自己用電話掃QR code點菜搵餐懵,每晚都有不同優惠例如半價生蠔或者Frozen Beer買一送一等◇Appetizer・前菜炸魚餅豆腐~ 職員會奉上幾款前菜俾客人揀,呢款調味濃郁香口,每款前菜加20◇White Asparagus・炸白蘆筍~ 炸衣唔算厚、白蘆筍幾清甜爽脆唔多渣,點白醬食個風味唔錯◇Assorted Sashimi (3 kinds)刺身三點~ 擺盤優美、伴碟有片精緻蝴蝶型昆布。刺身分別係厚切平靜、帶子和三文魚。平靜魚貌似油甘,因為厚切更食到魚的清爽味道。帶子okay鮮甜、三文魚水準之內◇Seafood Salad・海鮮沙律~ 用咗個幾特別嘅大碗盛載、沙律色彩繽紛裡面有幾種魚生加埋蔬菜都幾新鮮,簡單食材味道真實◇Hakata Offal Hotpot (Miso)博多牛腸鍋二人份(味噌湯底)~ 店員推介呢個九州鄉土料理鍋幾多人嗌,一上桌~啲韭菜、芽菜以及高麗菜堆到座山咁,當中有牛腸同明太子,配味
◇Appetizer・前菜
炸魚餅豆腐
◇White Asparagus・炸白蘆筍
~ 炸衣唔算厚、白蘆筍幾清甜爽脆唔多渣,點白醬食個風味唔錯
◇Assorted Sashimi (3 kinds)
刺身三點
~ 擺盤優美、伴碟有片精緻蝴蝶型昆布。 刺身分別係厚切平靜、帶子和三文魚。平靜魚貌似油甘,因為厚切更食到魚的清爽味道。帶子okay鮮甜、三文魚水準之內
◇Seafood Salad・海鮮沙律
◇Hakata Offal Hotpot (Miso)
博多牛腸鍋二人份(味噌湯底)
~ 店員推介呢個九州鄉土料理鍋幾多人嗌,一上桌~啲韭菜、芽菜以及高麗菜堆到座山咁,當中有牛腸同明太子,配味噌湯底更濃郁,一滾起要快手淥牛腸、一分鍾咁上下就食得,滾太耐會韌㗎!
牛腸被脂肪包圍索埋啲湯汁係幾和味,啲菜剛好中和返膩感,食完成身暖晒
◇Deep Fried Skewers・炸串
・大蝦
・日本雞蛋豬肉卷
・子持昆布
・帆立貝
~ 呢度名物就係串串、點幾款試手勢,個炸粉造得薄炸得香脆。個人最喜歡子持昆布,粒粒脆卜卜嘅魚子佈滿昆布上面,口感味道係出色嘅
雞蛋豬肉卷都好味、蛋夠香濃中間流心。大蝦肉一咬爽脆,帆立貝亦有質素
◇Frozen Beer | Orange Peel
橙皮味啤酒
~ 除咗原味另外仲有14款口味!店員介紹藍色橙皮味,飲落甜甜哋最搶眼都係個冰藍色,飲埋啲泡泡成個感覺夠冰涼