2021-12-09 1013 views
今天又再度光顧永合成,今次不是吃煲仔飯,而是吃簡簡單單的『豉油皇炒麵』加愛心老火湯。今日飲的湯名叫『竹芋鰂魚湯』,係我人生第一次飲,魚湯煲到奶白色,竹芋爽脆清甜,十分滋潤。我不知道甚麼是『竹芋』?店主許家二小姐,人稱『老二』,告訴我是時令湯水,只限這段時間才有,竹芋可以清肝熱。我剛返完通宵班,怪不得飲落好舒服😌。向大家特別推介,大大碗僅賣$25,還有中碗$20和小碗的,自己買料都唔得啦,唔講話用柴火去煲幾個鐘!想飲住家老火湯,一定要去試。除了街坊和熟客,我見過好多名人揸車🚗路過買湯。OL細食的你,可以叫碟炒麵配老火湯,叫碟蘿蔔糕配老火湯亦得。除了『豉油皇炒麵』,還有『乾炒牛河』等等。我好好奇幕後廚神是『老幾』?一家人用心去經營,大家一定要試下,我無介紹錯㗎。附上每星期的『Day Day 湯』,睇吓中文字寫得幾秀麗,係『老二』的字,她十分勤奮,收舖後必大清潔,所以衛生攞滿分。