2018-10-31 149 views
食壽司坐係度食就試得多,香港立食就未試過,今次拉埋男朋友去試下~地點位於旺角,相當方便。去到門口已經人頭湧湧,果然有尖沙嘴另一間分店既影子。稍等片刻就可以入去。位置任君選擇用餐位置都尚算足夠,桌面分別有幾盅,分別就係綠茶粉,芥末以及豉油。都係以自助形式,客人自行決定份量~餐牌圖文並茂,加上係壽司師傅後面都有一排木板分門別類排好食材及價錢,價錢都大眾化,主要吸引上班一族及學生。我同另一半諗左一陣就決定好食咩~一邊觀賞壽司師傅手藝一邊等食,時間都幾快過~更加可以見到食材櫃內既食材,都幾新奇!直接入主題!先黎就係櫻花蝦玉子燒;一碟兩件~外脆內軟,酸甜並致;原隻櫻花蝦收藏係玉子燒入面,再外加少許千島醬,味道更加開胃,玉子燒上面既魚籽相當飽滿,整件一口吞簡單可以以香味繞舌形容!由最頂特選三文魚盛合及中間有立鮨特上壽司拼盤,底部分別有秋刀魚三點壽司盛合,及築地白烏賊壽司。由左上開始分別有火炙魷魚海膽壽司,火炙北海道帶子壽司,鰻魚壽司以及火炙左口魚邊壽司大滿足海膽特盛;一座小山丘,袖珍而搶眼!加拿大海膽配以赤醋壽司飯,海膽超多,加上海膽質素尚算唔錯,淡淡海水鹹味再加上微微酸既壽司飯,三兩下就食哂,值

稍等片刻就可以入去。位置任君選擇

直接入主題!

鰻魚壽司

大滿足海膽特盛;一座小山丘,袖珍而搶眼!加拿大海膽配以赤醋壽司飯,海膽超多,加上海膽質素尚算唔錯,淡淡海水鹹味再加上微微酸既壽司飯,三兩下就食哂,值得一讚地方壽司飯軟硬適中,煮飯技巧拿捏非常一流!
大滿足海膽特盛

鮟康魚肝壽司;呢個壽司我自己好少見到壽司店有得食,見到當然要點黎試下啦,味道好特別~魚肝配以紅酒蕎頭,做法幾特別,紅酒蕎頭可以中和魚肝既油膩感,口感更加有兩重,一軟一脆。魚肝味道極似鵝肝,個人甚至覺得比鵝肝更好味!
鮟康魚肝壽司

火灸左口魚邊壽司;火炙呢個名詞往往令我好吸引,一來聞到好香既燒魚既獨別香味,二來放入口既時候會感受到外熱內冷既特別感覺!左口魚火炙最好不過~將皮邊燒脆及油脂迫出,加上最後以柚子油醋及蔥花點綴,令到風味獨特!
火灸左口魚邊壽司

火炙魷魚海膽壽司;火炙魷魚壽司食得就多,加埋燒海膽上面都係第一次試,師傅將海膽燒到少少?邊~少少脆口,感覺好新鮮,味道似芝士!其次將魷魚界花,刀法似中式既麥穗花刀,外形加分之餘,整件壽司高貴好多,魷魚味道爽口,新鮮以及加左淡口醬油,略略偏鹹,不過整體上都滿意!
火炙魷魚海膽壽司

秋刀魚三點壽司盛合 — 秋刀魚壽司;新鮮秋刀魚配以薑蔥花,魚肉軟身但彈牙,唔腥,正值時令!薑蔥花令到味道層面更加豐富,唔會太單調~值得大家一試!
秋刀魚

白子壽司;所謂白子者,魚之精巢;白子壽司又係新嘗試,絕大部分香港都冇。已咁大粒又肥美既白子當然來自鱈魚,加上又係正值時令,不時不食!白子其實冇腥味,不過師傅為求刺激味蕾,加酒去醃制,轉身一變成為白子壽司,口感真係似食緊生腸~女人食最好不過,具美膚功效。
白子壽司

火炙長腳蟹;長腳蟹自助餐好常見~壽司都比較少見,蟹肉鮮甜,蟹肉表面燒至少少乾身,但入面非常鮮甜,如果牙力好既朋友,可以連同蟹腳殼既肉挑黎食。
火炙長腳蟹

三文魚壽司,試呢樣就知道店內挑選三食材功力如何,三文魚啞色並且油脂分佈平均,新鮮貨色~口感魚肉結實,食唔到腥味,帶鮮甜。

椰子雪葩 去親食壽司來來去去都係得橙,柚子選擇,實在有少少沈悶,椰子雪葩難得一見,二話不說即點黎食,黎到見到好大舊椰子,殼入面被雪葩填滿,兩個人食就最好,因為份量都幾多!

其實成晚一直都好多人去,壽司師傅都係一貫大和精神,以最專業既手藝呈上優質既壽司比客人,所以多人去係值得既!
Type of Meal
Dinner