2019-01-29 96 views
尖沙咀開左間壽司店,特別在於立食,所以同朋友去體驗一下,其實企住食又唔太累,反而感覺好快消化,唔會頂胃,客人省時食店省成本,雙贏的做法,感覺幾有新鮮感。有自選壽司定食、魚生飯、單點壽司......自選壽司定食還可追加其他壽司,而且定食款內無的,所以可以考慮點個細既定食再追加壽司。定食包括味噌湯及沙律,我選了自選8款壽司定食。沙律用醋汁,酸酸地好開胃,味噌湯微熱溫戈,唔會太咸,配料有油豆腐同海帶。有兩款茶提供,個人較喜歡抹茶,茶粉幼細,一沖就溶化開,茶香味甘幾好飲。油甘魚好肥美,入口快要溶化,魚脂夠甘香,魚肉已塗上醬油,內裡亦有芥末,所以味道已經好足夠。真鯛肉質緊緻,魚味清淡,但有鮮甜味。若唔夠味,可再沾醬油。帆立貝唔算好大粒,不會嫩滑柔軟,幾鮮甜。壽司飯經調味後,成為醋飯,輕輕的醋味更越食越誘人。赤蝦好爽彈的口感,結實口感,不過見友人的甜蝦更為吸引。蔥拖羅軍艦,拖羅充滿魚脂,芳香吸引,味道係口中久久不拖,配蔥的辛辣味,更惹味更夾油香。三文魚籽軍艦,口中爆發鮮味,係海中的咸鮮味,而且味道幾強,魚籽份量也很多,由於師傅每件分開整,食完一件再整另一件,所以軍艦的紫菜都係好脆身,呢樣係幾好既安

油甘魚

真鯛

真鯛肉質緊緻,魚味清淡,但有鮮甜味。若唔夠味,可再沾醬油。
帆立貝

赤蝦

赤蝦好爽彈的口感,結實口感,不過見友人的甜蝦更為吸引。
蔥拖羅軍艦

三文魚籽軍艦

三文魚籽軍艦,口中爆發鮮味,係海中的咸鮮味,而且味道幾強,魚籽份量也很多,由於師傅每件分開整,食完一件再整另一件,所以軍艦的紫菜都係好脆身,呢樣係幾好既安排。
鰻魚

最後漏單的鰻魚,輕輕火炙接面,帶點焦香,鰻魚夠肥入口化開,唔使點咬就散開,甜甜的鰻魚汁亦沒蓋過鰻魚味,我都係比較喜歡熱辣辣燒起的炭燒鰻魚飯。
2019-01-27
$174 (Lunch)
油甘魚
真鯛