2020-09-23
有同事之前同我講過,喺上環有一間外賣日本料理,位置就係上環文娛中心對面「日之苑 Ninoen」,啲嘢食又平又好味。今日啱好就出開上環做野,就見到間「日之苑 Ninoen」日本料理,於是就排隊買外賣lunch食。我中意食壽司,所以就叫左六件壽司嚟食。劍魚腩壽司Sword-fish belly sushi×2 $15/位,火炙三文魚壽司Roasted Salmon sushi×2 $10/位,蔥吞拿魚腩軍艦壽司Fatty Tuna sushi w/spring onion×2 $9/位。師傅做得啲壽司大小啱好,壽司飯好夠壽司醋味,味道酸酸甜甜,壽司飯唔會好實又唔會散開,魚生嘅魚肉類新鮮,食得出有魚鮮味;火炙嘅魚片,師傅真係有認真咁去火炙過,而唔係求其燒一燒就去貨。真係好好食,真係冇諗過外賣店嘅出品,竟然係有咁高水準。行過都一定要買嚟食。
我中意食壽司,所以就叫左六件壽司嚟食。