2017-01-24
係銅鑼灣食飯通常都幾3 4百一餐,不過次次都係咁都幾貴。 今日同FD 血拼完想食平少少但又唔想食茶餐廳,行行下又俾我地見到呢間台灣野睇落好似幾好咁,我地緊係即刻衝去食啦!老實說,呢間台南阿豆仔其實唔係好大間,大約得20個位左右,不過佢既裝修真係幾有心思,白色既食物燈牌同埋石屎牆真係好台灣古舊風!連餐牌既設計都同台灣夜市既一樣,BTW雖然佢野食選擇唔算好多,但款款都係台灣地道菜黎。 紅燒牛肉麵 $68紅燒牛肉既肉質真係好淋而且醃得好入味,麵條就冇過淋,係彈牙既台灣麵,另外佢個湯底都熬得好香濃,整個Combination真係唔錯!甘蔗排骨 $55 呢款甘蔗排骨係朋友揀既,但估唔到食上癮既係我,排骨係輕輕炸過再炒所以表層香脆,而且佢真係炒到有陣大排檔既鑊氣,再加埋酸酸甜甜既甘庶味真係好吊癮! 三杯雞 $65每次食台灣野都一定會點我最愛既三杯雞,呢到既三杯雞醃得入味之餘又唔會過咸,雞既肉質亦好嫩滑一啲都唔鞋, 香蔥味又濃,真好有家庭式台灣菜既味道,而且佢同甘蔗排骨一樣都有陣好香既鑊氣係到,食落更加惹味!呢個三杯雞可以列入香港第一好味台灣菜入面。 清炒地瓜葉 $45叫左咁多肉緊係要叫番碟菜平衡下
今日同FD 血拼完想食平少少但又唔想食茶餐廳,
老實說,呢間台南阿豆仔其實唔係好大間,大約得20個位左右,
不過佢既裝修真係幾有心思,白色既食物燈牌同埋石屎牆真係好台灣古舊風! 連餐牌既設計都同台灣夜市既一樣,
紅燒牛肉既肉質真係好淋而且醃得好入味,
麵條就冇過淋,係彈牙既台灣麵,另外佢個湯底都熬得好香濃,
整個Combination真係唔錯!
呢款甘蔗排骨係朋友揀既,但估唔到食上癮既係我,
再加埋酸酸甜甜既甘庶味真係好吊癮!
每次食台灣野都一定會點我最愛既三杯雞,
香蔥味又濃,真好有家庭式台灣菜既味道,
而且佢同甘蔗排骨一樣都有陣好香既鑊氣係到,
食落更加惹味!呢個三杯雞可以列入香港第一好味台灣菜入面。
叫左咁多肉緊係要叫番碟菜平衡下啦,
清炒地瓜葉都炒得好香,不過就略嫌油左小小,
如果唔係都真係冇咩可挑剔喇!
呢杯珍殊奶茶應該真係用靚既茶葉沖出黎,
因為真係好香濃既茶香味,珍殊亦甜度適中同埋好煙韌,真心好過出面個啲連鎖台式飲品!
薑汁奶茶就飲得多,薑汁檸檬真係第一次,
呢個姐合都幾新鮮,熱檸蜜加左薑,飲落好暖胃,
冬天飲係好好既選擇。
價錢平仲要唔洗加一,
仲要野食真心好過其他貴既台灣菜同埋份量都大,我地今次都叫得太多,
仲要係銅鑼灣,真係好難得,
我都幾肯定之後我會係呢到既常客!