2021-07-19
相信「豉油西餐」係好多人嘅集體回憶,我都唔例外。好耐都冇食過呢種香港獨有嘅味道,呢種中西合璧嘅西餐,只有香港先嚐得到。來佬呢個名一直都有聽過,但到而家先第一次試。餐廳適逢11週年,推出11道菜慶祝套餐,menu望落好多嘢食,都吸引同覺得啱食,就一於book晚餐時間嚟食。套餐包咗兩杯特飲,揀咗巨峰提子梳打,上面加咗cream同七彩朱古力,呢種組合真係香港嘅豉油西餐廳先有😜頭盤有六小碟,其實唔小,食完都飽飽地。個人喜歡黑毛豬叉燒,一口海南雞飯,同蝦多士。叉燒夠冧,海南雞滑,蝦多士一口bite size好香脆。湯有黑松露蘑菇湯同豉油西餐必備嘅「紅湯」羅宋湯,「白湯」就正常發揮,而羅宋湯就偏辣少少,個人喜歡蘑菇湯多啲。主菜揀咗法式牛柳伴鵝肝忌廉焗千層薯,同燒西班牙橡果級黑毛豬。焗千層薯好食之餘,值得一提嘅係,伴碟嘅zucchini同蘿蔔都切成咗需要技巧同好靚嘅tournèe cut. 豬扒似係梅頭肉,食落爽口唔嚡,襯埋豬扒嘅經典好拍檔蘋果蓉,非常好食,可惜食到呢度已經好飽,難怪每上完一道菜侍應都問需唔需要抖下先上下道菜😂因為份量都真係幾多。嚟到經典豉油西餐甜品-火焰雪山🔥🏔️基本上都正常發揮,比
來佬呢個名一直都有聽過,但到而家先第一次試。
嚟到經典豉油西餐甜品-火焰雪山🔥🏔️
基本上都正常發揮,比較鍾意食中間嘅海綿蛋糕同雪糕🍨
整體都抵食,份量大,味道都不錯。