2011-10-13
細細個就幫襯榮記小食,很懷念讀中學時一班同學,放學後嚟呢度每人外賣一碗麵.然後上其中一個同學屋企鋤dee,嗰時好羡慕同學住得咁近榮記,可以日日食麵.畢業後就好少再嚟,直到近日搬去奧運住,先有機會再幫襯.而家嘅老闆阿MING,原來係阿叔阿嬸個仔嗎?我也是看食友的文章才知道.不過想當年係睇住明哥學煮麵,嗰時好唔鍾意佢加菜喺公仔麵入面,搞到啲湯一浸菜青味所以直到現在我都會走菜的,阿MING睇到又可能估到我係邊個了.榮記的東西其實一點也不貴,係衰在無餐,確實它又不應該做餐.人手已經不足了,做埋餐多咗人叫嘢飲,一定踢哂腳.最經濟實惠係叫餐蛋麵,腸蛋麵嗰啲,11蚊一碗真係自己煮都差唔多呢個價.單拼餐肉麵更加係10蚊唔駛,問你死未?我就鐵膽牛肉拼蛋或餐肉,都係15蚊碗.榮記的牛肉味道唔錯的,永無話醃到無哂牛味.係衰在之前未加價阿MING唔捨得落牛肉,幾乎食到我貧血,而加加咗價先有返啲份量.原本有隻好好味嘅豬肉腸,又係俾佢CUT鬼咗.大家一齊幫吓手,多啲問佢豬肉腸返咗貨未,用群眾壓力逼佢賣返.很多食友欣賞的牛腩我是很少叫的,始終覺得柱候醬跟公仔麵唔係好夾,真要點就配米粉或米線吧.餐飲方面,由於無餐的關
畢業後就好少再嚟,直到近日搬去奧運住,先有機會再幫襯.
榮記的東西其實一點也不貴,係衰在無餐,確實它又不應該做餐.
人手已經不足了,做埋餐多咗人叫嘢飲,一定踢哂腳.
單拼餐肉麵更加係10蚊唔駛,問你死未?
餐飲方面,由於無餐的關係我好少飲嘢.不過要點的話任何飲品都好飲的.
茶類就唔駛多講,榮記茶膽靚,檸茶奶茶都好掂.
就算係沖杯好立克阿華田,榮記捨得落粉落奶所以亦一定香濃.是日光顧紅腸牛肉麵一碗,埋單15蚊.