2019-03-10 470 views
咸豆漿...係一樣上海人先會食ge野,得罪d講句,會食或識食ge香港人好少。小弟好鐘意食咸豆漿,基本上見到都會食,可惜大多數都係失望收場。今日誤打誤撞去到銅鑼灣,見到有咸豆漿賣緊係要試下。食完...好感動,因為我終於搵返童年的味道。好多人以為咸豆漿係落鹽ge豆漿,咁諗就錯哂啦!其實咸豆漿主要係榨菜,蝦米,醬油做底,再將熱豆漿撞落去,最後加埋幾舊油炸鬼就完成。撞得靚ge咸豆漿係會起花,成碗漿會有少少杰身!就好似呢碗咁。咸豆漿愈黎愈少人食,今日竟然可以比我食返呢種咁傳統味道,撞得咁靚ge咸豆漿,除左感動,我唔知可以用咩詞語再去易容了。

2019-03-10
$15 (Tea)
  • 咸豆漿