2005-06-28
客人在康山開新店, 工作至九時半才收工. 原本之前步去華蘭路, 去幾好評的函館元祖北海道拉麵,但無開門, 原因待查.結果去了很近工作地點的越棧.上個星期去了意蘆, 正所謂珠玉在前, 今次去到大致同樣叫了上個星期餸菜作比較. 可惜就是沒有牛油雞翼.先來咖喱牛腩煲, 四十多元一個煲其實份量不少, 可惜沒有跟飯或蒜蓉包. 要另叫.牛腩只是一般, 不夠腍, 亦不太入味, 上次去意蘆是跟紅蘿蔔, 今次就跟薯仔, 到底正宗越南是跟什麼?咖喱汁就近似回茶餐廳的咖喱, 可以用來送幾碗飯都得, 記得上回在意蘆就只香而不辣, 有點像牛尾湯. 到底正宗又是怎樣呢?另一個蒸粉包一共三件, 唔知係咪我唔小心, 一放落碗就好似周星馳套戲咁講"一日含包散", 一邊看醫道, 一邊加魚露, 匆忙搞掂就算數.雖然質素一般, 但勝在無加一, 還有幾位嬸嬸好好招呼, 應該加番D 分數, 座位亦見舒適.都比番個好評, 純係因為服務之故.
原本之前步去華蘭路, 去幾好評的函館元祖北海道拉麵,
但無開門, 原因待查.
結果去了很近工作地點的越棧.
都比番個好評, 純係因為服務之故.