2012-07-17
16th July, 2012今日接女朋友放工後搵晚餐食, 銅鑼灣果邊又貴, 於是穿過鵝頸橋街市, 行行下見到依間晚餐價錢ok ($40~$50 一個set dinner), 而且果陣大約7點, 晚飯時間既開始都有好多位唔洗等, 於是入去試下入黎果陣見到有人食墨魚汁意粉, 於是玩玩下叫一個黎試下於是就叫左 *扒帶子墨汁意粉 $47 +$5 變set dinner (紅/白湯) + 蒜蓉包, +$5 試布丁紅豆冰女友叫 *黑椒牛肩肉, 鴨胸肉焗飯 $47 + $5 變set dinner, +$8 飲個cream 紅豆冰(野飲(熱)叫飯果陣一定奉送埋, +$2 凍飲)*total 埋單$117 (不需加一服務費)上餐時間都好快, 先黎湯同蒜蓉包*紅湯: 好濃, 居然飲到有肉味*o*, 真足料*白湯: 都好濃, 微微地黃色, 都飲到有肉味, 入面仲好足cream soup 料, 正*蒜蓉包: 蒜蓉味岩岩好唔會食到口臭既地步, 個法包都脆, 中間軟, 唔會界到口之後就黎野飲, 個杯既樣冇想像中d快餐店既紅豆冰咁, 有高腳杯裝住, 只係佢地店既膠杯, 但我都唔太介意*布丁紅豆冰(下方): 相
入黎果陣見到有人食墨魚汁意粉, 於是玩玩下叫一個黎試下
(野飲(熱)叫飯果陣一定奉送埋, +$2 凍飲)
*total 埋單$117 (不需加一服務費) 上餐時間都好快, 先黎湯同蒜蓉包
*紅湯: 好濃, 居然飲到有肉味*o*, 真足料
*蒜蓉包: 蒜蓉味岩岩好唔會食到口臭既地步, 個法包都脆, 中間軟, 唔會界到口 之後就黎野飲, 個杯既樣冇想像中d快餐店既紅豆冰咁, 有高腳杯裝住, 只係佢地店既膠杯, 但我都唔太介意
*布丁紅豆冰(下方): 相入面係撈完後既樣, 唔撈會冇紅豆冰味, d布丁幾得意開頭以為係豆腐黎, 味道ok, 冇咩特別
*cream 紅豆冰(上方): 一樣相入面係撈完後既樣, 原來係有好多cream 係上面, 味道都ok 好濃cream味變左唔係紅豆冰咁 我既主菜黎啦, 真係勁黑媽媽, 香味冇咩, 哄到埋去都唔太多香味, 特別注意係食完個嘴呈黑色, 用好多紙巾都仲未乾淨
*扒帶子墨汁意粉: 勁多墨汁, 一拎起d麵係黑到發光, 食落去d麵有輕微既蒜, 香草味好好食, 個人鐘意幽香既食物所以好鐘意, 帶子就得兩舊, 味道唔錯但咬落去唔夠有咬勁, 份量都算多, 唔係太肚餓食完都應該飽 女朋友叫既黑椒牛肩肉, 鴨胸肉焗飯, 勁大兜, 開頭睇餐牌都覺得得意通常焗飯都一種肉做主要材料, 但依間就好特別通常2種肉夾埋一齊, 望到都覺得一定好飽
*黑椒牛肩肉鴨胸肉焗飯: 因為試鴨胸肉先, 好好食, 加埋上面既芝士好夾, 肉質好軟好香, 但外表有d似紅腸 牛肩肉都算軟, 我食果塊咬果陣要咬幾次先咬斷, 但未算老既地步可以接受, 味就都唔錯, 飯就有d乾可能唔太夠汁
食完都幾滿足
*要注意既係, 要拎張單行出cashier 埋單, 依間野係唔洗加一的
Other Info. :
係出面睇裝修幾靚, 入面環境都好舒適坐得好舒服, 但d 店員感覺上好茶餐廳? 或者可能係主觀感受, 但整體黎講服務係算好
*題外話睇晚餐仲見到所有焗飯都有芝士, 敏感既人就小心
d焗飯通常都有兩種肉, 所以男仔食實夠飽, 唔夠飽+$5 轉set dinner 多個湯同蒜蓉包都應該夠
抵食度比5分因為晚餐黎講咁既質素係銅鑼灣or 灣仔附近算抵食