2017-02-07
一位教南亞裔小朋友的朋友帶我試halal 食品, 佢話帶我去鵝頸橋街市試食halal 食品,她說:“ 您一陣知有幾好味!” 我心想有咩食?! 又不是南亞裔人左整薄餅, 烤羊肉咋?!她帶我上到去清真惠記, 就知道我的想法全錯啦!全是中國人, 竟然有燒鵝、雲吞、咖喱羊/雞, 連柚子皮都有得賣呀!勁!已經1點半,不過還有很多人, 我地都要等左約10分鐘, 清潔姐姐熟練地用布一掃就將上一批食客食剩的食物清理, 當然清潔一般, 還有一張大圓枱坐滿人, 又是背對背, 肩碰肩她點了一隻燒鵝, 雞肉雲吞、咖喱雞同柚子皮, 再加兩枝玻璃瓶汽水燒鵝:皮脆肉嫰, 正雞肉雲吞:一般雲吞是用豬肉做, 不過他們不食豬肉, 所以全用雞肉取代, 一食落口真是嘩了一聲, 全部是雞肉, 實實的, 好有口感咖喱雞連白飯:咖喱味濃, 雞肉連骨大大件, 難得入味唔太難咬, 配埋白飯簡直一流柚子皮:大塊,炆得稔,不過味道苦苦的真的無介紹錯, 非常好味
燒鵝:皮脆肉嫰, 正
柚子皮:大塊,炆得稔,不過味道苦苦的
真的無介紹錯, 非常好味