2023-11-02
今日唔洗加班,同事帶我去附近宮崎肉本舖happy hour。店內好寬敞,大大既落地玻璃窗望住維園景,遠眺部份海景,令人心曠神怡。我哋每人各自都叫左一個happy hour set, 有以下食物(份量係兩份加埋)。日本枝豆:放到上枱嘅時候,仲有煙飄出黎,熱辣辣加分。枝豆新鮮。佢加咗少少鹽調味,帶出枝豆本身既味道。A5宮崎牛餃子:牛味香濃,又唔會成口油。餃子皮薄,餡料滿滿的。炸鵪鶉蛋串:唔知幾多年冇食過鵪鶉蛋。喺呢度竟然食到。仲要用炸呢種方法,真係第一次食。天婦羅盛盒:估唔到咁豐富,有南瓜片,原粒細番薯,冬菇同埋小青椒。天婦羅粉做得好薄,炸得好酥脆,唔覺有油膩感。冇用太多嘅調味,仲識食到蔬菜嘅鮮甜味.蒜片A5宮和牛粒:最期待嘅item出場!和牛粒咬落好林,好易咬開,好juice。欣賞廚師控制個生熟程度啱啱好。牛香充滿口腔。Asahi啤酒:個人覺得asahi係最好飲嘅啤酒!酒味唔會太濃烈. 易入口. 唔覺唔覺就飲晒成杯。做完嘢,喺度放鬆吓,同朋友摸吓酒杯底,真係唔錯。
做完嘢,喺度放鬆吓,同朋友摸吓酒杯底,真係唔錯。