2010-07-12 8 views
又係試網上推介餐廳的時間, 這次地點是-尖沙咀諾士佛臺Balalaika俄國餐廳。今次係第一次試俄國餐廳我們訂了window side位子,木製的長檯長凳。有俄羅斯樂隊的現場演奏,氣氛好好。waitress拎住一個"廚師推介"的板在hard sell! BBQ 三百幾,牛排四百八十...唔跟餐。 我們都是選擇看餐牌。先order了古法醃喜靈魚甜菜汁,沙律酸酸哋,ok喇。俄羅斯麵包,揀左豬肉同磨菰包。溫暖的包包塞滿餡,有點驚喜。羅宋湯,同其它餐廳真有點區別,D 菜仍然好新鮮的,又不腍。 芝士焗大蝦菠菜。蝦幾大隻同好新鮮,肉質實而爽口,好好味!菠菜加芝士亦係好濃。 果仁炆牛面頰,俄式麵包蓋著鍋子烘烤,跟炒飯。但麵包好硬,好重燕麥味,牛面頰出奇的好吃,煮得好腍,汁也味道不錯。之後又order 他們的Russian Pudding。 圍繞布丁的是 lady finger 餅乾,腍了小小~,但布丁好正!還有混合草莓類的醬汁,帶點酒味,賣相一流。 好飽喎,支紅酒真係飲唔落,問可唔可以 帶走? 佢地醒左個靚靚袋比我添,好野!