2019-03-03
今日朋友帶我去大角咀喜聚坊私房菜。我由旺角地鐵站行過去,都要15分鐘,交通吾算方便,門口睇好似係一間普通嘅菜館。我們有14人,俾咗一間房,有私人空間,大聲都唔怕嘈到隔離。我們訂咗一席,共有12道菜,收費以每位$480計,全包。首先嚟咗兩個小食,水晶脫脂餚肉、炸豆腐。凍食的餚肉, 晶瑩通透,咬落冇肥膩感覺, 再咬一啖熱豆腐,感覺完全相反,豆腐大細比例,剛好一啖一粒,外皮炸得乾身脆口,內裏豆腐軟霖霖,不錯👍跟著上的是一艘龍船,乘載傳奇京酥国寶鸭,侍應介紹這道菜是由国際级大厨王兆宗先生(寶哥)親自處理,寶哥的師傅也煮过這道菜俾鄧小平先生食。京酥国宝鴨要煮4小時,鴨内有瑤柱、蓮子、薏米、咸蛋等等,加入醬汁,味道比較濃,建議由內食到外,果然再食鸭肉,更野味,我喜歡鴨肉多过餡料一些。花樣年华焗波士頓龍蝦,佢同其他酒樓不同嘅地方就係用陽春麵做底,陽春麵吸收龍蝦汁,不錯,麵屬霖身,如果喜歡爽口麵就不適合了,至於龍蝦,肉質彈牙,可惜是蝦殼揼得不夠碎,食時有点麻煩。私房醬彩雲花姿象拔蚌,用秘製嘅醬,加入翠玉瓜、紅椒、黃椒和象拔蚌一齊炒,象拔蚌爽口,醬汁帶少辣,不錯,但未至於令人驚喜。自製果醋果肉黑毛豬骨,
自製果醋果肉黑毛豬骨,用自製蘋果醋,黑毛豬肉霖,加蜜桃陪碟,酸酸甜甜,開胃👍
老火煲蓮子百合粟米螺片鳳尾翅湯,好簡單一句,清甜。
蒜蓉粉絲蒸大元貝,元貝粒粒都好大粒,用一般蒸煮法,由於元貝新鮮,加入蒜蓉,好味。
食到這道菜,巳經有些飽啦,跟住上的是拍蒜魚肚炒菜苗,
炒得清淡不油,正常。
瑤柱翡翠炒飯,雖然好飽,但也要食番啖,炒得很香,粒粒分明,味道恰好👍
最後是其中一個賣點,富貴夜明珠,嘩!好大呀,好似个手球咁大嘅煎堆,放在小盆上配上小燈,好似夜明珠,之後拿走砌成小塊再上碟,煙韌不油,幾好味,可惜侍應不在我們面前砌開夜明珠,有点可惜。
整體食物不錯,份量足夠,價錢500有找,好彩我們有間房,否則地方都算擠迫,交通唔方便,揸車比較好,後面街有停車場。大角咀有很多食肆,下次試吓第二間。