2024-05-06
朋友仔同我慶祝食生日飯,喺中環行嚟行去唔知食邊間~我哋曾經有一位菲律賓國籍嘅朋友仔離開咗,朋友們為咗掛住佢,我哋最尾揀咗間菲律賓菜!1.燒烤肉(五花肉)佢嘅燒烤偏鹹,不過朋友話已經就咗香港人口味,已經算淡咗㗎啦🤣不過肥瘦均勻,都OK☺️2.花心醬燉菜只有少少嘅花生醬味道,我哋感覺似沙嗲醬多啲🤣佢燉菜唔係我哋香港人食嘅燉…佢係將烤過嘅燒肉、菜、茄子等加入呢個花生醬入面~都幾特別!感覺都唔錯3.茄子奄列其實就係茄子,再加雞蛋,然後上面加咗啲燒烤汁~再配茄汁!真係比較少見~又出乎意料地幾夾🤣4.炸豬手呢個個人覺得麻麻哋🤣感覺佢嘅皮偏硬~唔算太脆,份量亦都唔算太多,所以叫唔叫都得🤣🤣5.蒜香飯菲律賓嘅飯,原來有蒜係入邊!朋友話喺菲律賓當地都係咁樣食🤣🤣6.燒雞翼燒雞翼唔係普通嘅燒烤雞翼~佢入邊有種酸酸地嘅怪味?不過又幾特別🤣7.菲式芒果提拉米蘇我哋比佢嘅中文呃咗~其實佢英文係寫Float~可能係中文翻譯有問題🤣其實佢就係餅乾再加啲cream再加芒果~~我哋以為佢好細個,上到嚟都幾大份😂其實兩個人share一個都夠啦🧐8.斑斕雪糕其實就係斑斕味嘅雪糕,再加啲啫喱!9.椰青正正常常~就係普通嘅椰青🤣
1.燒烤肉(五花肉)
2.花心醬燉菜
3.茄子奄列
4.炸豬手
5.蒜香飯
6.燒雞翼
7.菲式芒果提拉米蘇
8.斑斕雪糕
其實就係斑斕味嘅雪糕,再加啲啫喱!
9.椰青
正正常常~就係普通嘅椰青🤣
第一次體驗菲律賓菜,都算幾特別❤️估唔到簡單嘅食材,食落去又唔同嘅口感同味道👅
🏚️BARKADA (中環)
中環閣麟街46-48號地庫
#黃怪獸 #黃怪獸覓食 #黃怪獸自家製 #香港美食 #香港好去處 #香港 #食 #食譜 #食飯 #自己整 #食飯啦 #yum #yumyum #yummy #hk #hkfoodie #hkfood #foodie #foodiehk #foodporn #hk90s #想要更多真實食評搜尋ig黃怪獸覓食 #菲律賓 #菲律賓美食 #中環 #中環美食