2023-04-25
上幾個禮拜喺銅鑼灣想食拉麵,search到呢間好多人都話好食,所以就想試下。入到去見到佢個個拉麵都話係辣嘅,同埋呢間出名麻辣拉麵,於是就決定揀左個小麻小辣,同行朋友因為食得辣就揀左大麻大辣。碗拉麵嚟到之後見到上面都幾多配菜,特別多芽菜同韮菜,聞到嘅味都幾香。一食落,我同我朋友就對望,都覺得唔對路,點解食落咁似譚仔嘅?!我地愈食就愈覺得唔應該係咁架喎,又話出名麻辣嘅,仲要身邊個個都話好食,唔通係我地嗌錯左?於是我就想細心試下佢湯頭嘅味道,確實係有少少濃厚嘅麵醬豬骨湯味,我朋友咁鍾意食辣都覺得我嗰碗小麻小辣係好食過佢嗰碗,但係好食嘅味道就俾個辣味遮住左囉。食完之後,一路都覺得唔應該係咁架喎,我係要食拉麵唔係譚仔喎。於是唔憤氣嘅我就決定俾多次機會佢,再食多次就食無麻無辣。今次碗拉麵嚟到之後,就覺得所有嘢都啱晒啦,係嘅呢碗麵係值得稱得上係好食嘅。第一啖飲落個湯頭已經覺得幾香幾厚嘅,跟住試啲配菜終於食到佢炒香嘅香口味,確實係令個湯頭生色不少。雖然啲拉麵係彈牙嘅,但係就唔係幾掛湯,飲湯係好食過配麵食嘅。同埋個腩,其實上次都ok,不過今次因為所有嘢都舒服晒所以就覺得夾個麵好多。總體嚟講,無麻無辣係好
總體嚟講,無麻無辣係好食過麻辣幾條街嘅,所以呢,以我呢個平時啲嘢食幾伏都好,都唔寫食評嘅人嚟講,佢令我寫食評都真係一件幾大嘅事。奉勸各位一句,敬請要食無麻無辣,真係好食好多。