2018-10-07
星期日不用煮飯,個仔話帶我出去行街食飯,去到尖沙咀行The One,然後去(Angry Oppa)食正宗韓式火鍋,餐廳不太大,設計帶有韓風,未到食飯時間已坐滿了人客,應該是不錯,我今次不是食韓燒,而係食火鍋同拉麵試後都好有驚喜, 下次一定會同朋友來食。🥘因為用咗銅煲上枱,所以拉麵食個時,仲係熱辣辣,好夠味道。🍜韓式牛肉拉麵,湯底濃郁,配料相當豐富,當中有主角,牛肉、年糕、紫菜、芽菜、雞蛋等。一人海鮮火鍋,我哋加錢再添加咗一碟牛肉同其他韓式配菜,務求食到一個正宗的韓式火鍋,超正。腩肉芝士拉絲pizza,鹹香的腩肉加上好軟熟同厚厚的餅底,拿起時見到芝士拉絲的效果,真係好開心滿足。第一次食韓式一人火鍋,份量都好多,我哋仲叫咗一碟牛肉同魚糕串。韓式魚蛋湯,加埋魚糕串,韓國的魚蛋同我們香港的魚蛋,是有些不同,韓國的魚蛋帶有軟綿綿的口感。韓式鮮蜆湯,份量十足,好多蜆肉,加埋蔬菜煮,入口更鮮甜。迷你拉絲蝦pizza,賣相十分美觀,細細件餅底,軟軟熟熟好有咬口。韓式罐裝汽水,本人覺得比較甜一些,但有些果肉食,味道都很特別。
因為用咗銅煲上枱,所以拉麵食個時,仲係熱辣辣,好夠味道。🍜
韓式鮮蜆湯,份量十足,好多蜆肉,加埋蔬菜煮,入口更鮮甜。