難得有朋友就我揀地方食飯,緊係要揀自己屋企附近啦,之前已經想去下最近興起既蒸氣火鍋,原來鰂魚涌長發都有,一於要去食下!蒸氣火鍋套餐有3種,最後揀左A餐配粟米同四寶丸。首先來到既係海中蝦,本身係懶人既我其實經常因為懶而唔叫蝦,但呢個蝦真係要讚,鮮度高,上枱前一刻都係活既,蝦肉彈牙而且蝦膏鮮甜!接著到馬刀貝都同樣新鮮,蒸煮時間岩岩好,鮮味之外再帶少少貝類特有既海水味,非常好!之後到特大聖子,出到來又真係幾大,調味上用左蒜蓉,好濃郁蒜香味,加上聖子本身肉質夠彈牙,最後兩者精華滲透到粉絲中。再來既係日本大元貝,同樣用左蒜蓉去調味,粉絲做底,鮮味濃厚不在話下,肉質上比起聖子既爽口彈牙,元貝相對柔軟嫩滑,同樣美味!下一道海鮮係美國石蠔,體型嗰蠔當中算係大碼,而且蒸完都唔會收縮好多。蒸蠔起初以為會好淡味,但食落先知原來係好清甜,而且肉質係更柔軟,細滑口感可以媲美豆腐,正!最後既海鮮係黃金貝,呢種貝除左中間貝肉之多,外圍亦較多邊,口感上會多左一層,嫩滑加上爽口同時感受到,更令蒜蓉粉絲既組合百試不厭!重有栗米同四寶丸,粟米甜味好夠,size都唔細!至於蒸四寶丸都係第一次食,比起其他煮法,蒸會比較濕潤同柔
蒸氣火鍋套餐有3種,最後揀左A餐配粟米同四寶丸。
重有栗米同四寶丸,粟米甜味好夠,size都唔細!至於蒸四寶丸都係第一次食,比起其他煮法,蒸會比較濕潤同柔軟,係另一番風味,而且效果唔錯,靠食材本身味道已經足夠!
最後到壓軸既排骨南瓜粥,火鍋開始前把粥材料放入蒸餃盤底下,令每一種海鮮蒸既時候流出既鮮味精華都落入粥底入面,所以整個粥都散發住啖啖鮮味,而且除住煮既時間愈耐,鮮味會更濃,所以食耐d都唔怕!

其實一開始有拎火鍋醬料,用豉油蒜蓉葱之類重口調味,點知食左第一啖海鮮後就發現根本唔需要用醬料,到頭來有d浪費。