阿女早一排係我Facebook見到我朋友訂左個黑糖珍珠雪崩蛋糕,佢扭話想食,正好係我農曆生日就訂一個4吋既蛋糕慶祝一下。訂好左7:30pm 放工後去拎蛋糕,服務員已經將蛋糕用透明既盒再加絲帶包裝得好實好靚比我拎走,而黑糖珍珠係另外用一個小盒放好,再附上說明書和心意卡吖!店內竟然有一個角落放左一張枱再加一個好精緻有花花既背景比客人影相,立刻影返張先!回到家,阿女好開心咁自己將d黑糖珍珠放在蛋糕上面(佢放得唔係正中心添)。再拿走膠片,奶茶醬慢慢流下來!阿女馬上試味又影相,唔知以為佢生日添!再切開蛋糕,𥚃面外面都有好多醬流出來,終於明白點解係雪崩蛋糕。第一啖食落去好香好濃既黑糖奶茶味,蛋糕係超軟綿綿,吸埋d奶茶醬後,食落好特別,好似係黑糖奶茶味既綿花糖咁,而d珍珠係好彈牙!蛋糕加埋個醬既甜度係剛剛好,唔會太甜。阿女食左一啖就話好好味,佢自己食左半個蛋糕另外半個蛋糕,我同工人姐姐share 左!下次阿女生日可以再訂其他款!我家小狗毛毛都係一月生日架!未開個盒就同佢影左張相慶祝,可惜毛毛有得睇無得食!

再拿走膠片,奶茶醬慢慢流下來!

阿女馬上試味又影相,唔知以為佢生日添!

2019-01-25
TakeAway