2022-05-09 1669 views
【日日香鵝肉飯店】是國內汕頭名店,在香港開了七間分店。今日去淘大商場,順便食個early lunch。滷水檔當然設在店舖門口,以吸引路人注目;這個也是典型港式燒臘檔、傳統粥粉麵店及潮州滷水小店的格局。透過大大塊玻璃見到了一隻隻巨型潮州獅頭滷水鵝,砧板枱面上又擺滿了一碟碟滷水美食,自然引人垂涎三尺,超大隻滷水鵝翼最為吸引。 十一點半未到午飯高峰時段,餐廳座位不太多,但是已經坐滿客人,好熱鬧 ……之前去過中環分店及北角分店,今次去九龍灣分店,唔知價錢是否一槐樣?這個全日滷水飯套餐都抵食,套餐有8款 $62~132,包括餐飲。【滷水鵝片飯 + 熱奶茶 + 鵝骨湯 $78】飯面舗滿餸菜,除了滷水鵝片,還有潮州鹹菜、半隻滷水蛋、滷水豆卜及潮式滷水扎肉;賣相粗獷、充滿庶民風味,令人聯想五、六十年代香港經濟起飛前低下階層的大碗飯。 鵝皮腍滑,又已經切走多餘脂肪,餘下的鵝脂厚薄剛剛好,可增添鵝皮香氣。鵝肉軟滑、冇渣,又有咬口及鵝香;只略嫌滷水鹹香味道唔夠濃郁。作為潮汕滷水鵝專門店,味道在平均水平之上,但又唔覺得特別出色。滷水味道稍為偏向清淡,滷水膽香氣唔夠明顯。另外加$9 有盅鵝骨湯。平時在家都不會煲
滷水鵝片飯+熱奶茶+鵝骨湯
滷水鵝片飯 + 熱奶茶 + 鵝骨湯
另外加$9 有盅鵝骨湯。平時在家都不會煲湯,難得這盅鵝骨湯只是$9,當然叫番盅。鵝店當然有大量鵝骨留下,所以這個湯十分足料。以為鵝骨湯會好油膩,但飲完覺得味道不錯,好有老火湯風味。
鵝骨湯(午市套餐加錢)
2022-03-11
$87 (Lunch)